DA SE ZNA KO JE KO U RUSIJI! Posle nevladinih organizacija i pojedinci koji primaju novac iz inostranstva moraće da se registruju kao STRANI AGENTI

ČIŠĆENJE U RUSIJI

Rusija je već više „nevladinih organizacija“ finansiranih sa Zapada, koje se na njenoj teritoriji ovako ili onako bave politikom, primorala da se preregistruju kao „strani agenti“. Potom je neke proglasila i za nepoželjne.

To je bio prvi korak ili – prva faza.

Sada je komisija gornjeg doma njenog parlamenta (Saveta federacije) za zaštitu državnog suvereniteta predložila da se i pojedinci koji se bave političkim aktivnostima, ili prikupljanjem informacija u vojno-tehničkoj sferi, a istovremeno dobijaju stranu finansijsku potporu, proglase za „strane agent“.

Predsednik te komisije, Andrej Klimov, izjavio je da se u njoj o takvim pojedincima razgovaralo uz učešće predstavnika nadležnih ministarstava i resora i stručnjaka.

Prema njegovim rečima, uslediće paket zakona u kojima će biti precizirano da će za strane agente biti proglašavani i oni koji za takve aktivnosti primaju novac iz inostranstva bilo direktno bilo preko posrednika.

Isti tretman će imati „i druga imovinska ili organizaciona i metodološka pomoć iz inostranstva“.

Klimov je najavio da će Rusija – zbog „pojedinaca stranih agenata“ – izvršiti i neophodne izmene u svom administrativnom, izbornom, radnom i krivičnom zakonodavstvu.

Pojaviće se formulacije „lice koje obavlja funkcije stranog agenta“ i „lice povezano sa osobom koja deluje kao strani agent “.

Rusija će – kako je naglasio Klimov – nastojati da sve ove izmene unese u svoje zakone pre narednih parlamentarnih izbora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u decembru 2019. godine potpisao je zakon o „stranim agentima“ među medijima koji deluju u Rusiji.

Webtribune.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *