DAČIĆ: Ako Hrvati hoće diplomatski rat, IMAĆE GA!

„Ako Hrvatska hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat“, izjavio je potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i izrazio očekivanje da će prevladati razum i da će se nastaviti putem dobrosusedske saradnje.

– Ukoliko zvanični Zagreb odluči da povuče ambsadora iz Beograda, kako se spekuliše, isto ćemo uraditi i mi sa našim ambasadorom u Zagrebu. Spremni smo da tu “igru“ odigramo do samog kraja, ako oni to hoće, ali plašim se da je “srpski problem“ u Hrvatskoj jako teška i neizlečiva bolest – rekao je Dačić u intervjuu za praznični broj „Informera“.

Dačić uverava da će Srbija primeniti sve recipročne mere u odnosu na Zagreb.

– Oni su našeg ministra odobrane proglasili za personu non grata, mi smo to odmah uradili sa njihovim ministrom. Naša politika sa Hrvatima je reciprocitet – istakao je Dačić.

On je ukazao da su recipročne mere uobičajena praksa u diplomatiji, svuda se to radi.

Srbija, prema njegovim rečima, nije time zadovoljna, ali je prinuđena da reaguje i odgovara na njihove poteze.

– Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo. Ipak nadam se da ćemo se okrenuti pozitivnim stvarima, jer odnosi Beograda i Zagreba jesu presudni, ključni za stabilnost u čitavom regionu – napomenuo je Dačić.

Na konstataciju da se neki hrvatski zvaničnici traže čak prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom, on je ocenio da je Hrvatska krenula pogrešnim putem.

– Ne znam šta će da urade, ali ponavljam, Srbija će reagovati i uvek odgovoriti istom merom jer je to diplomatsko pravilo. Reciprocitet je majka diplomatije. Tako radi i Donald Tramp, tako radi i Vladimir Putin – dodao je Dačić.

On je istakao da je time odgovorio na pitanje da li, ako Hrvati to hoće, prekidamo i diplomatske odnose.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da odustane onog trenutka kada Hrvatska ukine besmislene mere porema ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

– Ovo svakako nije put kojim treba da idemo. Nadamo se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koji su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rast, imaće diplomatski rat – istakao je Dačić.

Upitan da li je moguće da nam Hrvati Zbog ovoga blokiraju pregovore sa Evropskom unijom, on je rekao:

– Mislim da nije izvesno da će nam Hrvatska u junu blokirati otovaranje novih pregovaračkih poglavlja sa EU. I ranije su to pokušavali pa im to nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena.

Izvor: Republika

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *