DAČIĆ: Albanci su svima preko glave, ne mogu više da prete!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Kosovo neće biti tema razgovora predsednika Amerike i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina 16. jula u Helsinkiju.

„Mislim da neće stići dotle, ima dosta drugih tema o kojima će prvo razgovarati, ali ono što je izvesno to je da će odnosi SAD i Rusije ići u pravcu popuštanja, a ne daljeg zaoštravanja“, rekao je Dačić za RTS.

Dodao je i da je to samo početak razgovora dva predsednika i da ne treba očekivati da se prvi sastanak završi sa spektakularnim rezultatima.

Dačić je kazao i da su „prazne priče“ navodi medija da će jedan od epiloga tog sastanka biti dogovor da Putin prizna nezavisnost Kosova, a Tramp Krim kao rusku teritoriju.

„To su prazne priče, ali svakako da Srbija treba da osluškuje informacije sa svih strana, da dobro analizira i dobro pretpostavi šta se dešava u međunarodnim krugovima i to znači da treba da nastavi politiku dijaloga sa susedima i Prištinom“, kazao je on.

Govoreći o pozivu Trampu da poseti Srbiju do kraja godine, Dačić je rekao da to zavisi od mnogo međunarodnih faktora, ali da je „siguran da će posetiti Beograd u vreme svog mandata“.

On je ponovio da ne treba očekivati trajno rešenje za pitanje Kosova, bez uključivanja SAD i Rusije i naglasio da očekuje da će uskoro biti manje od 100 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

„Mislim da američkoj adminstraciji, Rusiji i velikim zemljama treba dati „win win predlog“, gde svi nešto dobijaju i svi nešto i gube, ali u tome se ogleda politička veština“, kazao je Dačić.

Upitan o jučerašnjem hapšenju, a potom i oslobađanju petorice Srba kod Gnjilana, on je kazao da je u pitanju neprijateljski akt koji ruši uspeh dijaloga i postizanje kompromisa.

„To je bojkot dijaloga, jer ne žele svi da taj dijalog uspe, jer misle da će neko na silu naterati Srbiju da prizna nezavisnost iako smo im mi sto puta rekli da taj scenario neće da gledaju“, ocenio je Dačić.

On je kazao i da veruje da Albanci više nisu „miljenici“ u međunarodnim krugovima i da više nisu u prilici da bilo kome prete.

„Svima su više preko glave da budem još otvoreniji“, kazao je Dačić i dodao da uporište za takav stav pronalazi u zvaničnim sastancima u međunarodnoj zajednici.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *