DAČIĆ: Nećemo da dozvolimo “Oluju“ na Kosovu!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Beograd pominje opasnost od nove „Oluje“ kako bi upozorio međunarodnu zajednicu da Srbija takav scenario na Kosovu neće dozvoliti.

„Međunarodna zajednica je u obavezi po rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da garantuje bezbednost“, rekao je Dačić u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije.

Prema njegovim rečima, ako međunarodne snage ne mogu da garanutuju bezbednost onda će se Srbija naći „pred upitom i velikom dilemom“, kao i u vreme „Oluje“ – kako da reaguje.

„Srbija ako reaguje onda ulazite u sukob sa KFOR-om, onda se tu postavlja i pitanje regionalne stabilnosti“, rekao je Dačić. On je naglasio da je Srbija spremna za dogovore.

„To to bi bilo u interesu svih nas da bi se sprečio eventualno novi ratni sukobi na Kosovu i Metohiji, upad na sever, i da bi se omogućio dalji napredak Srbije u evropskim integracijama“ rekao je Dačić. Ali, rekao je on, ako to Priština neće dogovor ni njoj neće biti ništa bolje, jer su im „akcije na berzi u padu“.

Dačić je rekao da Priština, ulaže sve napore da blokira dogovor jer im „stvari ne idu na ruku“. „Oni ne žele dogovor jer smatraju da su time na gubitku sa onim što su već postigli, a to je da su proglasili nezavisnost Kosova“, rekao je Dačić.

On je rekao da međunarodna zajednica ima obavezu da „kontroliše čedo koje je stvorila“ i da je to najveća primedba Srbije Zapadu.

Izvor: Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *