Dačić: Nova vlada neće menjati odnos prema Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Sankt Peterburgu da Srbija sa novom Vladom neće menjati svoju politiku i odnos prema Rusiji.

On je istakao da u politici Srbije ostaju dve konstante, a to su odnos prema Moskvi i odnos prema politici vojne neutralnosti.

„Srbija nema nameru da ide u NATO“, poručio je Dačić.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), na panelu „Srbija – Rusija perspektive ekonomske saradnje“, Dačić je istakao da Srbija želi da razvija dobre odnose sa Rusijom ne samo na političkom, već i ekonomskom planu.

On je najavio da će tokom boravka u Sankt Peterburgu imati brojne razgovore koje je započeo sa generalnim direktorom „Gasproma“, a sastaće se i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, kao i mongolskim premijerom.

Srbija zainteresovana za jačanje privredne saradnje s Rusijom

Ivica Dačić je na otvaranju skupa u Sankt Peterburgu izjavio i da Srbija pridaje izuzetnu važnost privrednoj saradnji sa svim najznačajnijim svetskim akterima i da je veoma zainteresovana za što snažnije prisustvo stranih firmi i stranog kapitala na srpskom tržištu.

Obraćajući se učesnicima Foruma na kojem Srbija ima status zemlje gosta Dačić se založio za jačanje privredne saradnje sa Rusijom u svim oblastima.

On je naglasio da je Srbija opredeljena za razvoj najboljih mogućih političkih i ekonomskih odnosa sa svim država koje to žele, na osnovama ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja.

Dačić je ocenio da od privrednog rasta, stabilnosti i uspeha velikih i bogatih svetskih ekonomija, kakve su Rusija, SAD, Кina, Nemačka, Indija zavisi i politička i ekonomska stabilnost u mnogim regionima sveta.

On je rekao da se ovogodišnji Forum održava u trenutku kada najznačajnije svetske ekonomije pokazuju tendencije privrednog rasta i oporavka, nakon globalne svetske krize i da bi postizanjem konkretnih dogovora, na najvišem nivou, trebalo da se podstakne dalji nastavak tog procesa jer će to doprineti da i manje države ostvare bolje rezultate u svojim nacionalnim ekonomijama.

Dačić je kao važan momenat istakao to što je Srbija jedna od retkih zemlja koja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini kako sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Кazahstanom, tako i sa EU, Turskom, državama EFTA i CEFTA.

„Nije tajna da Ruska Federacija predstavlja strateškog političkog, ekonomskog i jednog od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i da Ruska Federacija spada u red vodećih stranih investitora u privredu Srbije“, dodao je.

Dačić je rekao da je uprkos tome što je robna razmena u protekle dve godine zabeležila neznatan pad zbog „događaja na međunarodnoj sceni“, Srbija uverena da postoji „ogroman neiskorišćeni potencijal za dinamičniju trgovinsku saradnju“.

„Srbija je zainteresovana za nastavak pozitivnog trenda, želeći da sa Ruskom Federacijom intenzivira saradnju u oblasti energetike, da povećamo obim robne razmene i proširimo strukturu roba koje su u njoj zastupljene, da završimo stare i započnemo nove infrastrukturne projekte. Pored bankarskog sektora, energetike i železnice, želimo da pozovemo ruske investitore, ali i druge inostrane partnere, da smelije investiraju u sve oblasti gde postoji obostrani interes“, rekao je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *