Dačić otkrio šta treba da rade Srbi u Crnoj Gori!

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, poručio je da zvanični Beograd želi dobre odnose sa Podgoricom i pored, kako kaže, brojnih neslaganja, te da veruje da bi za dobro tih odnosa, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije.

Što se Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tiče, Dačić je reko da Srbija smatra da je ona važan deo srpske istorije i kulture, i kao takvu je tretira, kao i da veruje da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto.

„I dalje verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore, bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni“, rekao je Dačić za podgoričke Vijesti.

Odnosi Crne Gore i Srbije su, kako je istakao, stabilni.

„S naše strane, važno je da postoji dijalog. Cilj nam je isti, a to je Evropska unija (EU) i stabilnost regiona“, istakao je srpski šef diplomatije.

Dačić je ocenio da su odnosi između dve države stabilni zaslugom Srbije.

„Ne možemo se praviti ludim i ne konstatovati da su naše pozicije odaljenje činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije (KiM), kao i snažnoj podršci koju pruža ovoj tvorevini u međunarodnim organizacijama“, rekao je Dačić.

On je kazao da se neće nikome izvinjavati što vodi politiku u interesu Srbije.

„Jedno je sigurno, Srbija želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gorom i otvoreni smo za razgovor o svim temama koje obe strane smatraju važnim. Želimo da nađemo zajednički interes”, poručio je Dačić.

Na pitanje kakva bi bila adekvatna reakcija Srbije na činjenicu da se neki intelektualci iz Srbije vraćaju sa granice i da li ima saznanja da li je još neko persona non grata u Podgorici, Dačić je odgovorio da nemaju saznanja o nepoželjnim našim državljanima u Crnoj Gori.

On je, na pitanje da li je upoznat sa zahtevom za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori i šta je sporno u njemu, s obzirom da crnogorsko Ministarstvo pravde tvrdi da je sve preduzelo, kazao da nadležne institucije obe zemlje time treba da se bave.

“Ministarstvo koje ja vodim nije nadležno za ekstradiciju, ako aludirate na to. Poslednje što sam video u medijima jeste da je u Srbiji na liječenju”, naveo je Dačić.

Na pitanje šta misli o politici Demokratskog fronta (DF) i kako gleda na nedavno hapšenje dvojice poslanika tog političkog saveza, Dačić je rekao da hapšenje političkih protivnika nije mudar potez osim ako postoje čvrsti dokazi.

“I ne bih kao ministar spoljnih poslova ocjenjivao politiku bilo koje stranke. Ocenjujem politiku koju sprovodi data zemlja, a nezahvalno je baviti se time šta bi bilo kad bi bilo. Svaki principi i programi različitih stranaka otelotvoruju se tek kada se preuzme kormilo države i kada ste prinuđeni da ih sprovodite u datom kontekstu. A kontekst nikada nije idealan”, rekao je Dačić.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *