DAČIĆ POBESNEO: Britanci, ne možete to da nam radite!

Šef diplomatije Ivica Dačić skrenuo je pažnju zvaničnom Londonu da Srbija neće gledati blagonaklono ako Velika Britanija, u avgustu, kada bude predsedavala Savetu bezbednosti UN na dnevni red bude stavila pitanje proređivanja ili ukidanja javnih sednica o stanju na Kosovu i Metohiji.

Prema informacijama „Novosti“, Dačić je ovaj jasan stav Beograda preneo britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva na Ist Riveru.

Naša strana rezonuje da je pozicija Britanije prema sednicama oko KiM nedopustiva, tim pre što će oni u julu biti domaćin Samita Evropska unija – Zapadni Balkan gde će se opet založiti za stabilnost regiona koji upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama – ugrožavaju, pišu „Novosti“.

Sednice SB UN o Kosovu, na kojima se razmatra izveštaj generalnog sekretara o stanju na KiM, održavaju se svaka tri meseca.

Izveštaji su, prema rezoluciji SB 1244 obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već stoji da to treba da bude „u odgovarajućim vremenskim intervalima“.

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji na poslednjoj sednici SB UN pridružile su se još četiri zapadne članice Saveta bezbednosti u zalaganju za promenu formata sednica tog tela posvećenih Kosovu, čemu su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *