Dačić: U EU i SAD uvideli da pitanje Kosova ipak nije rešeno

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je došlo do promene stava Sjedinjenih Američkih Država, koje sada ostavljaju otvorenu mogućnost da se i dalje vodi dijalog Beograda i Prištine o nalaženju trajnog rešenja za Kosovo.

„Kada kažem promena, do sada je taj stav bio da je to već sve završeno. Ali sada se to promenilo dolaskom nove administracije. Ne predlažu rešenje, ali otvaraju mogućnost da se u dijalogu Beograda i Prištine dođe do obostranog prihvatljivog rešenja i to je na kraju krajeva i dovoljno da se ipak otvore vrata za taj dijalog“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu u hotelu „Moskva“, gde se susreo sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

On je ponovio da Srbija ne može da prizna jednostrani akt Prištine o proglašenoj nezavinsosti, pa će tako nalaženje kompromisnog rešenja biti tema svih sastanaka u narednom periodu.

Dačić je kazao i da su o svemu tome i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali sa ruskim zvaničnicima.

„Ništa ne radimo iza leđa našeg glavnog strateškog partnera i zemlje koja nam daje podršku“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Kako je dodao, misli da je rano govoriti o tome da li podržavaju rešenje, jer daleko je mogućnost da se dođe do dogovora.

Dačić je istakao da je novo to što su mnoge zemlje u Evropi i SAD uvidele da pitanje Kosova ipak nije rešeno.

„Što se nas tiče, naša borba za odbranu teritorijalnog suvereniteta i integriteta se nastavlja i nastavićemo da razgovaramo sa zemljama da povuku priznanje Kosova. Protiv smo prihvatanja stolice u UN, dok se ne reši status ako nema dijaloga nećemo prihvatiti jedostrani akt nezavisnosti Kosova“, kazao je Dačić.

On je ponovio i da o pripajanju sevrenih opština Kosova i Metohije govori već deset godina.

Zaharova: Tužba protiv NATO morala ranije biti podneta

Zaharova je rekla da će Rusija ukoliko udruženje „Osiromašeni uranijum“ bude tražilo pomoć oko tužbe protiv NATO-a zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom, razmotriti tu molbu.

Zaharova je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekla da je to nešto što Srbija treba da uradi i da će, ukoliko od Rusije bude tražena pomoć, to svakako razmotriti.

Ona je kazala i da je tužba morala ranije biti podignuta.

Zaharova je podsetila da su neki od pripadnika NATO podneli tužbe zbog sumnje da su oboleli zbog korišćenja osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja, a da žrtve to još nisu učinile.

„Onaj ko je izvršio agresiju i vojnici NATO koji su se nalazili u Srbiji već su podigli optužnice i čak dobijaju kompenzaciju. Zamislite kakav je to apsurd da agresor dobija kompenzaciju, a žrtva ne dobija ništa“, rekla je Zaharova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *