DAN ODLUKE: Predsednik Katalonije danas mora da kaže konačno „da“ ili „ne“

Katalonskom predsedniku Karlesu Pudždemonu danas ističe rok koji mu je dao zvanični Madrid, da razjasni da li je proglasio nezavisnost tokom dvosmislenog govora koji je održao u parlamentu prošle nedelje.

Centralne španske vlasti dale su Pudždemonu rok da precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan – „da“ ili „ne“.

Pudždemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Katalonska separatistička grupa Asemblea Nasional Katalana (ANC) pozvala je Pudždemona da ignoriše upozorenja centralne vlade Španije i definitivno proglasi nezavisnost, istakavši da dalja suspenzija proglašenja „nema smisla“.

Uticajna organizacija civilnog društva ANC je, u kratkom saopštenju, pozvala Pudždemona da ukine privremenu suspenziju proglašenja nezavisnosti koju je uveo ranije ove sedmice, preneo je AP.

Isti apel Pudždemonu uputio je i ključni politički saveznik vladajuće separatističke koalicije u Kataloniji, krajnje levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP), koja je u pismu pozvala Pudždemona da definitivno proglasi nezavisnost od Madrida.

Ipak, svako ima svoju stranu priče. Separatisti za sve krive Madrid, od nasilja do ekonomije, i zahtevaju oštre kazne. Unionisti tvrde da su separatistički lideri haos na referendumu iskoristili za marketing i da nije bilo ni upola nasilja kako su mediji izveštavali.

Čini se da se i jedni i drugi slažu oko jedne stvari – priča o nezavisnosti nije gotova, šta god da se desi u narednim danima.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *