Danas o novom ombudsmanu, Pašalić predlog većine

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije danas će razmatrati utvrđivanje predloga za izbor Zaštitnika građana.

Stranke vladajuće većine uputile su u skupštinsku proceduru predlog da se za novog Zaštitnika građana izabere diplomirani pravnik, predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić, saznaje Tanjug.

Predlog su potpisale poslaničke grupe SNS, SPS, PUPS, SDPS, PS-NS S-U S S, SVM-PDD i JS.

Kako je Tanjugu rečeno u Skupštini Srbije, očekuje se da predsednica Narodne skupštine za sledeću nedelju zakazati sednicu na kojoj će se birati novi zaštitnik građana.

Svoje predloge ranije su u skupštinsku proceduru uputili SRS, koja je predložila da se za zaštitnika građana izabere Ekaterina Marinković, diplomirani pravnik iz Smederevske Palanke i DS, SDS-Narodni pokret Srbije, koji su predložili Miloša Jankovića, takođe diplomiranog pravnika, koji obavlja funkciju vršioca dužnosti zaštitnika građana od kada je Saša Janković podneo ostavku na to mesto zbog kandidovanja na predsedničkim izborima.

Prema zakonu, zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih narodnih poslanika, na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja, u ovom slučaju Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo parlamenta.

Predlog za izbor zaštitnika građana utvrđuje se većinom glasova od ukupnog broja članova Odbora.

Kandidata za zaštitnika građana Odboru ima pravo da predloži svaka poslanička grupa u Skupštini, a više poslaničkih grupa mogu da predlože zajedničkog kandidata za zaštitnika građana.

Zaštitnik građana se bira na vreme od pet godina i isto lice može biti najviše dva puta uzastopno birano na ovu funkciju.

Postupak za izbor Zaštitnika građana započinje najkasnije šest meseci pre isteka mandata prethodnog Zaštitnika građana.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je početkom februara obavestila poslaničke grupe da treba da dostave predloge za izbor zaštitinika građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *