„DARA IZ JASENOVCA“ USKORO U SRPSKIM ŠKOLAMA: Ministar prosvete najavio promene već od septembra

Ministar prosvete predložiće da „Dara iz Jasenovca“ postane deo školskog programa

Ministar prosvete Branko Ružić najavio je da će predložiti da film „Dara iz Jasenovca“ postane deo školskog programa.

– Predložiću da već od septembra uvedemo prikazivanje film „Dara iz Jasenovca“ u srednjim školama – naveo je on.

– Upravo zbog onih koji govore da se naš školski program ne bavi dovoljno Jasenovcem, mada to nije tačno – rekao je Ružić.

Podsetimo, juče je i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, naveo da u udžbenike treba uvesti više stranica o Jasenovcu.

– Mi prihvatamo svetska i evropska pravila, udžbenici se kupuju na tržištu, najjeftiniji ponuđač, sve kao i u svim drugim zemljama na svetu i to je sasvim u redu. Ali neka to bude kada je u pitanju biologija, hemija, matematika, Udžbenik istorije po kome će učiti naša deca mora da napiše država Srbija – rekao je Vulin.

Kako je rekao, u tom udžbeniku će biti bar stranica o Jasenovcu.

– Neće biti tri rečenice u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je bio Jasenovac, u kojima nam strani izdavači objašnjavaju šta je Kosovo, šta je Srebrenica. Molim vas, ako nađete ikad prostora za to, diskutujte o ovoj temi, dajte predlog, donesite zakon, uradite ono što možete da država Srbija sama piše svoju istoriju – poručio je Vulin poslanicima.

On je dodao da će se ako drugi budu pisali istoriju „naći neka bitanga drugosrbijanska“ koja će da kaže „Dara iz Jasenovca“ je ratno huškanje.

– Ratno huškanje je klanje srpske dece. Nisu krivi oni koji su ih klali, nego su krivi oni koji su se usudili da se toga sete – rekao je Vulin.

Ministar je istakao da je Aleksandar Vučić prvi srspki predsednik koji je imao hrabrosti da kaže: „Hoću da snimim film o Jasenovcu“.

– Ovo je bila priča za srpski narod, da mi prvi razumemo šta su nam uradili i da taj apsolut mržnje nikad ne prestaje – kazao je Vulin.

(Srbija Danas)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *