Depeše Vikiliksa: Tajna večera Koštunice i Tadića koja je odredila sudbinu Kosova!

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica rešavali su sudbinu Kosova na tajnom noćnom sastanku 28. avgusta 2006. godine, otkrivaju depeše Vikiliksa. Vrlo brzo nakon ovog susreta Tadić je okrenuo ćurak i od tvrdog protivnika nezavisnosti Kosova postao mnogo mekši u kontaktima sa američkim diplomatama koji su potom o sadržajima svojih razgovora s njim depešama obaveštavali Vašington.

Vikiliks otkriva da je Tadić 28. avgusta 2006. uveče razgovarao sa Koštunicom o neprihvatanju nezavisnog Kosova kao kamenu temeljcu zajedničke politike. Ovakav stav Tadić je u maju iste godine saopštio tadašnjem američkom ambasadoru u Srbiji Majklu Poltu, koji je zajedno sa drugim diplomatama SAD Frenkom Viznerom i Danijelom Fridom pričao s njim. Nakon misterioznog sastanka Tadića i Koštunice, Amerikanci na sve načine pokušavaju da saznaju detalje, o čemu svedoči depeša 06BELGRADE1381.

– Koštunica se sastao sa Tadićem 28. 8. uveče povodom paketa prioritetnih pitanja, ali nije hteo da nam tokom razgovora otkrije detalje. U narednim danima tražićemo izveštaj od Tadića – stoji u depeši.

U ovom iskopavanju informacija Koštunica se pokazao kao tvrd orah, pa su svoje namere Amerikanci usmerili na Tadića. To očigledno odgovara i njemu, pa veoma brzo iz korena menja svoj stav o Kosovu. Time, kako smatraju naši sagovornici iz tog vremena, koristi priliku da se približi Amerikancima i obezbedi kod njih potpunu dominaciju u odnosu na Koštunicu, koji će se nešto manje od dve godine kasnije sam povući s vlasti.

Depeše koje prenosi Vikiliks jasno osvetljavaju Tadićev zaokret, pa tako on odjednom počinje da podnosi izveštaje američkoj ambasadi na njen zahtev. Između ostalog, raportira im i o susretu sa Koštunicom. U tim izveštajima, prema Vikiliksu, Tadić se između ostalog žalio da „zbog zajedničke kosovske politike sa premijerom ne može da bude kreativniji oko nezavisnosti Kosova“. Takođe, ove depeše navode da je srpski predsednik otvoreno počeo da veruje u buduću nezavisnost Kosova stavom da to „ne može da prihvati sada, ali da je njegov budući stav, pod predviđenim poražavajućim okolnostima, neizvestan“.

Depeša šifrovana kao 06BELGRADE1202 ističe da je Tadić tadašnjem specijalnom izaslaniku Vizneru „pružio uveravanje da je u sebi obradio i prihvatio neizbežnost nezavisnosti kao ishoda“.

Ni mesec dana nakon susreta s Koštunicom, 25. septembra, Tadić (depeša 06BELGRADE1566) priča sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Danijelom Fridom i, kako ovaj piše u Vašingtonu, „reaguje veoma različito od Koštunice, želeći da se fokusira na budućnost posle statusa Kosova“. Potom u novembarskom razgovoru sa izaslanikom Viznerom (06BELGRADE1810) ide i korak dalje, i „daleko pragmatičnije od premijera“ navodi da shvata da je „ključno da Srbija održi odnose sa ključnim igračima poput SAD“, primećujući da će „Srbija to učiniti ako joj on bude na čelu, a u tome mu pomognu Amerikanci“.

Boris Tadić u petak nije odgovorio na naša pitanja, dok Koštunica nije bio dostupan na broj telefona poznat redakciji.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *