DETALjI HAPŠENjA U SAD: Evo kako su srpski dileri „pali“ sa pola tone kokaina!

EKSKLUZIVNO

U SAD i Kanadi u četvrtak veče uhapšeno 13 osoba, među kojima su Zlatko M. i Bojan T. Zaplenjeno skoro pola tone kokaina i oduzeto 811.000 kanadskih dolara

 Foto US Department of Justice

Foto US Department of Justice

POSLE hapšenja kod Azorskih ostrva i zaplene 800 kilograma kokaina, sakrivenih u jedrilici registrovanoj u SAD, u četvrtak je kod Los Anđelesa usledila nova policijska akcija u kojoj je „palo“ još Srba. Pronađeno je i oduzeto oko pola tone kokaina, a među osumnjičenima su, pored srpskih državljana, Meksikanci, Sudanci, Kanađani i Kinezi.

Ispituje se da li je reč o istom tovaru koji je prošlog meseca krenuo iz Meksika ka Evropi, a zaplenjen je po dojavi srpske policije 2. septembra u Atlantskom okeanu. Kokain je, prema prvim operativnim podacima, nabavljen od istog kartela. Jedan krak je išao ka Evropi, drugi ka Severnoj Americi, dok je treći tovar trebalo da završi u Australiji.

Novo hapšenje usledilo je samo nekoliko dana pošto su se iza rešetaka našli Vladislav Funštajn i još četvorica muškaraca. Funštajna, iz Erdevika, i njegove saučesnike sa jedrilice (Meksikanac i Rus) uhapsili su Španci, dok su u Srbiji lisice na ruke stavljene ocu i sinu, Mirku i Draganu Đankoviću iz Šida.

Pre dva dana usledio je novi udar na narko-bosove, pa je u Los Anđelesu, Sijetlu i Vankuveru uhapšeno 13 osoba. Među njima su i državljani Srbije. Zaplenjeno je oko pola tone kokaina, 50 kilograma metamfetamina, isto toliko MDMA i devet kilograma heroina. Tužilaštvo tereti ovu grupu za organizovanje i distribuciju različitih vrsta narkotika.

Američko tužilaštvo je objavilo optužni akt u kome su data imena osumnjičenih, među kojima su Zlatko M. i Bojan T. Navode se i detalji iz starije optužnice, koja, između ostalog, tereti Darija B. i Nikolu G. Tužilaštvo sumnjiči ukupno 30 ljudi, od kojih je 13 uhapšenih pod sumnjom da su kao kriminalna organizacija krijumčarili narkotike – organizovali njihov uvoz, prebacivanje, a potom i rasturanje u Kanadi.

Akcija FBI, DEA i lokalnih policija sprovedena u Los Anđelesu, Sijetlu i Vankuveru

Droga je išla i obrnutim putem. „Sintetika“ je iz Kanade, gde je nabavljana, završavala u SAD i Australiji, ili bi bila menjana za kokain. Interesantno je da je jedan od osumnjičenih uhvaćen 24. avgusta, istog dana kada je na Atlantiku uočena jedrilica „Siskejp“ sa 800 kilograma kokaina, u čijem su transportu takođe učestvovali Srbi. Tog dana su se obavljale poslednje pripreme i za akciju u Los Anđelesu, kada se krenulo na međunarodni narko-klan koji je trgovao kokainom, metamfetaminom i heroinom, nabavljenim u Meksiku.

Ova narko-ruta protezala se od meksičke granice, preko južne Kalifornije, do Kanade. Članovi ove organizacije, prema tvrdnjama američkog nadležnog tužioca, deo su kriminalnih grupa iz Srbije, Kanade, Meksika, Kine i Sudana, koje u narko-bizinsu blisko sarađuju.

Otkriveno je da su osumnjičeni koristili modifikovane mobilne telefone, sa posebnom enkripcijom, kako bi mogli nesmetano da komuniciraju i zavaraju policiju. Navodno, te aparate proizvodi jedna kanadska kompanija. Telefone su prepravljali tako što bi ih prethodno „oljuštili“, odnosno uklanjali su im sve funkcije, ostavljajući da radi samo imejl komunikacija pod šiframa.ULOVPOLICIJA je zaplenila tačno 428,5 kilograma kokaina, devet kilograma heroina, 46,6 kilograma metamfetamina i 46,12 kilograma MDMA. Pronađeno je i oduzeto 811.000 kanadskih dolara. Osumnjičenima preti od 10 godina zatvora do doživotne robije.

Grupa je praćena mesecima, a akcijom su rukovodili specijalci OCDETF, odeljenja DEA, koje se bori protiv trgovine drogom. U tom „poslu“ tesno su sarađivali sa FBI, kanadskom i policijom Los Anđelesa. Narko-ruta je presečena zahvaljujući prikrivenom agentu američke DEA, koji je glumio kupca.

„Kobni“ susret sa policajcem, lažnim narko-dilerom, dogodio se u januaru 2018. godine u Langliju, gradu u Kanadi. postignut je dogovor o nabavci 50 kilograma kokaina za 963.000 dolara u kanadskoj valuti. Sva komunikacija odvijala se preko šifrovanih poruka. Inače, u proteklih godinu i po, koliko je trajala ova akcija, nekoliko članova narko-grupe pristalo je da sarađuje sa policijom.

Foto AP

ISTORIJSKA ZAPLENA

SREDINOM juna ove godine u Americi je zaplenjeno rekordnih 20 tona kokaina, a među osumnjičenima je najviše crnogorskih državljana. Droga je pronađena na teretnjaku MSC „Gajen“, koji je bio usidren u filadelfijskoj luci. Američka policija je saopštila da je reč o najvećoj zapleni u njihovoj istoriji, a ulična vrednost droge je procenjena na više od 1,3 milijarde dolara.

Izvor: Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *