ČETVOROGODIŠNjA Helena T. iz Omoljice kod Pančeva udavila se danas u bazenu naočigled svojih roditelja i drugih članova porodice, u dvorištu kuće svog dede, u Ulici kralja Petra Prvog.

Neposredno pre tragedije devojčica se igrala, dok su ukućani – roditelji i rođaci, u bašti, nekoliko metara od postavljenog bazena, pili prepodnevnu kafu.

– Punila je pištolj za vodu sa česme i prskala nas – priča kroz suze Milosav Todorović, deda nastradale devojčice. – Šalili smo se sa njom, zadirkivali je, a ona nas je zasmejavala. Sve vreme nam je bila na očima. Nije ulazila u bazen, a kako je odjednom upala unutra i šta se dogodilo, niko od nas ne zna. Nastrada nam dete, a uskoro, na jesen, hteli smo da joj slavimo rođendan…

Istražni organi, nezvanično, pretpostavljaju da je mala Helena najverovatnije igrajući se, izgubila plastični pištolj. Sumnja se da joj je upao u vodu i da se dete sagnulo kako bi ga izvuklo iz bazena.

– Samo jednog trenutka – nema deteta. Svi smo poskakali da je tražimo. Najpre smo posumnjali da je otišla u drugu kuću, gde su joj bila starija braća, da ih budi i zove napolje. Proverili smo, i – ništa – kaže deka Milosav.

Deda Milosav

Kako veli, u potrazi za Helenom izgubili su dosta vremena, ali ipak niko nije ni posumnjao da se dete popelo i da je upalo u bazen. Deda Milosav dalje priča:

– Jednog trenutka, Helenin stric Igor otišao je do bazena da vidi da se nije sakrila iza njega, i kako bi zaštitio bazen prekrivši ga ceradom. Tada ju je ugledao u vodi, vrisnuo je i onesvestio se.

Kako saznajemo, dete je odmah izvučeno iz vode i bazena, a pozvana je i Hitna pomoć.

– Helenin otac Miroslav pokušavao je da oživi mezimicu, dok je snaha Zlatija zapomagala na sav glas. I mi ostali pokušavali smo sve. Došla je i Hitna pomoć, doktori su sve učinili da je reanimiraju. Međutim, sve je bilo gotovo. Nastrada nam dete u bazenu, u kojem je bilo vode tek šezdesetak centimetara. Nikome i sad nije jasno kako se to dogodilo, ali eto, minut da deca nisu pred očima i – tragedija – kaže Milosav Todorović.

Dete je upalo u montažni bazen / Foto Željko Knežević

Helenini majka Zlatija i otac Miroslav danas nisu bili u stanju da govore. U šoku su oboje, kao i ostatak familije.

– Zlatija i Miroslav imaju još dva sina. Jedan je treći razred srednje, a drugi je tek upisao srednju školu. Ipak, Helena je bila svima mezimica. Devojčica, kao lutka, umiljata, ali nestašna. Roditelji su očajni. Majka naročito. Plače i čupa kosu – kaže jedan od rođaka Todorovića.

Kuća Todorovića / Foto Željko Knežević

OTKAZALO SRCE?

TELO malene devojčica poslato je na obdukciju kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti, s obzirom na to da se nezvanično priča da je možda Helena imala problema sa srcem, te da joj je pozlilo pa je zato upala u bazen sa vodom. Nakon toga biće zakazana sahrana i obaveštena i ostala rodbina koja, uglavnom, živi u inostranstvu.