Đilas, Janković i Jeremić danas o učvršćivanju saveza, nastupu u skupštini grada…

Sastanak lidera opozicije Dragana Đilasa, Saše Jankovića i Vuka Jeremića biće održan danas.

Na stolu će se naći Đilasov izmenjeni predlog za savez opozicije. Njegov prvi predlog, podsetimo, nije naišao na punu podršku. Tada je Đilas u 13 tačaka predložio da se sve demokratski orijentisane stranke slože u jedan savez. Kamen spoticanja bio je, između ostalog, predlog da stranke stave svoje interese po strani, što je, u izmenjenoj verziji, Đilas promenio.

Naš izvor kaže da će, sem njih trojice, biti još učesnika razgovora.

„Razgovaraće se o tome da li će biti čvršći savez ili ne, ali i da li će od 9. maja opozicija u Skupštini Beograda sesti u jedan klub. Neki to smatraju tehničkim pitanjem, a drugi da zajednički klub šalje poruku o jedinstvu i ozbiljnim namerama. Nije logično da na izborima budete na jednoj listi, a onda, u isto vreme dok pravite savez, u gradsku skupštinu uđete u tri kolone“, kaže izvor.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da se očekuje sastanak, da je već održan jedan na kojem je Đilas predstavio svoju ideju, a da lideri stranaka na svojim stranačkim organima treba da odluče o toj ideji.

Potpredsednik Jeremićeve Narodne stranke Nikola Jovanović kaže da se od starta zalažu za zajednički nastup.

Ključni lideri treba da se dogovore o mehanizmu odlučivanja u savezu i mestu svake organizacije u njemu. Ovo nije utakmica za lidere opozicije, građane to ne zanima. Niti je dobro da se preko medija vrši pritisak na bilo koga, a da način funkcionisanja nije dogovoren u ozbiljnom formatu – kaže Jovanović.

Kako saznajemo, osim Đilasovog, postoje još dva predloga o zajedničkom opozicionom delovanju – Saše Jankovića i Janka Veselinovića, predsednika Pokreta za preokret.

„Janković i Veselinović su predložili sličnu stvar – savez, ali čak labaviji i od koalicije. On nema nikakvu strukturu. Svodi se na koordinaciju, konsultacije i dogovor o nenapadanju. Reč je o daleko labavijem savezu u odnosu na onaj koji je predložio Đilas“, navodi naš dobro obavešteni sagovornik.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *