DODIK: INCKO JE LAŽOVČINA!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nazvao je danas visokog predstavnika za BiH Valentina Incka „velikim lažovom“ i odbacio kao netačne njegove navode u najnovijem izveštaju Savetu bezbenosti UN da je Dodik, nakon što su mu SAD uvele sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH.

– Valentin Incko je veliki lažov, što je pokazao i poslednjim izveštajem u UN – rekao je Dodik.

Incko je, tvrdi Dodik, u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN „nastavio da laže o Srpskoj, a nije se ni osvrnuo na Federaciju BiH, ni na nivo BiH gde vlast ne funkcioniše, gde se ne sprovodi Reformska agenda“.

Dodik je naveo da su institucije Srpske dostavile svoj izveštaj, te da je ruski predstavnik koristio te materijale da bi obavestio Savet bezbednosti o stvarnom stanju, preneo je RT RS.

„Incko je nastavio da laže o Srpskoj. Sve što je rekao o Srpskoj je slagao. Očito kupuje vreme i dobru platu od 24.000 evra“, rekao je Dodik novinarima u Nevesinju.

Dodik smatra da Incko treba da ide iz BiH ocenjujući da je njegova reč beznačajna.

– Pre nas je bolelo to što je govorio, a sada nas nasmejava – rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, iznošenje neistina o Republici Srpskoj govori o nastavku satanizacije Srpske, njenog naroda i rukovodstva.

Dodik je ocenio da je Incko bezočno napao srpski narod iako to želi da kamuflira.

– On je čovek loših namera. On je srpski narod uporedio sa fašistima i gotovo svi ljudi iz Srpske odbacili su kontakt s njim dok se ne izvini – rekao je Dodik.

Dodik je pozvao političke predstavnike, bez obzira na to kojoj opciji pripadaju na jedinstvo jer, kako je rekao, samo u svemu jedinstvena Reublika Srpska može doći do ostvarenja svoga cilja, a to je da bude nezavisna i u savezu sa Srbijom.

Dodik je na sednici Skupštine opštine Nevesinje rekao da je Republika Srpska stabilna i samoodrživa, te da njene institucije funkcionalno rade, dok je BiH veliko opterećenje.

– Mi smo Srpsku napravili na najteži mogući način. Srpska je stvorena sa idejom da bude nezavisna država i da uđe u savez sa Srbijom. Zašto da o tome ne govorimo? Zašto da se toga bojimo? Zar smo prestali da to želimo – ne nismo, ali razumemo okvire u kojima se nalazimo. Ti okviri koji su nas gurali u BiH nisu nas uverili da tu i ostanemo – rekao je Dodik obraćajući se odbornicima u nevesinjskoj skupštini.

Naveo je da se međunarodne okolnosti menjaju i da je do pre nekoliko godina međunarodna politička scena bila potpuno drugačija – usmerena na kažnjavanje srpskog naroda.

– Danas je to novi trenutak, ali ovo je i novi politički trenutak za srpsku političku elitu koja treba da osmisli srpski nacionalni plan i program, a ne da polako odustane od onoga što je sveti cilj ovde, a to je da naša samostalnost treba da bude dobijena našom političkom voljom, a nikakvim ratovima ni destabilizacijama – naglasio je Dodik.

Dodao je da to danas mozdda izgleda neizvesno, ali da srpski narod, bez obzira koliko mu bilo branjeno, tu veliku želju nosi svakodnevno u svojoj glavi i kolektvnom pamćenju.

Predsednik Srpske je podsetio da je izginulo najviše mladih za slobodu, te da su i oni imali tu ideju.

– Sloboda je sveta reč srpskog naroda i od kada njegova identifikacija u istoriji postoji, postoji i borba za slobodu. Mi smo danas slobodniji nego ranije, imamo svoju državu – Republiku Srpsku, pravo da odlučujemo o svojim životima, ali to nije dovoljno. Naša stvarna sloboda je da upravljamo svojom Republikom kao zemljom koju volimo jer smo u BiH uneli državu. Srpska je država od 1991. godine – podsetio je Dodik.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *