Dodik: Ubeđujem vlast u Srbiji da svi građani RS automatski dobiju drževljanstvo Srbije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se zalaže za ideju da svi građani Republike Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije.

“Pokušavam da privolim vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za građane Srpske. Potpuno sam uveren da ova bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod”, naveo je Dodik, prenosi

.On je najavio da će nakon izbora novog saziva Vlade Srbije prva poseta zvaničnika ove zemlje biti Republici Srpskoj i Banjaluci.

“To sam dogovorio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao što ćemo mi nakon toga posetiti Srbiju. Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program i neophodan je što veći stepen integracije zato što je reč o istom narodu”, rekao je Dodik za ATV.  

On je istakao da je Srpska zahvalna Srbiji što ima volju da na ovakav način deluje.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dodik je ponovio da je na vreme shvatio da je predsednik te zemlje Milo Đukanović ušao u završnu fazu degradacije srpskog identiteta, jer je hteo da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Kada je hteo da dođe u Sarajevo nisam dao i pokrenuo sam zaštitu vitalnog entitetskog interesa. Nisam dao da dobije legitimitet i mikrofon u Sarajevu da priča da je Evropejac, a da mu Željko Komšić i Šefik Džaferović aplaudiraju. Ovi koji se sada nešto šepure glasali su da dođe”, rekao je Dodik.  

On je podsetio da svaki narod ima pravo na samoopredeljenje i državu na čemu se zasnivala civilizacija i da u BiH ne postoji potencijal za rat.  

“Ovo pravo se vraća polako. U svojim komunikacijama koje nisu beznačajne mogu da spoznam stvari koje su drugačije. Recimo, na nekom forumu u Briselu se vodi razgovor na veoma visokom nivou o tome šta uraditi na Zapadnom Balkanu i onda ima ljudi koji kažu da Srbima u BiH treba dati državu”, rekao je Dodik.  

Kada je reč o predsedničkim izborima u SAD, Dodik je naveo da će Srbi u toj zemlji podržati Donalda Trampa koji nije izazvao nijedan sukob u svetu.

Izvor: Nedeljnik

Pročitajte još:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *