Dok selo gori, oni se češljaju: Zašto Tužilaštvo ćuti o Bjelogrliću!?

Dok selo gori, tužilaštvo se češlja! Kako drugačije u najkraćem objasniti da Više javno tužilaštvo (VJT) ni posle osam dana ne reaguje na teške optužbe, potkrepljene dokazima, Predraga Gage Antonijevića da mu je glumac i producent Dragan Bjelogrlić nudio da progura film „Jesen samuraja“, a da potom plen (mito) uzet od Filmskog centra Srbije dele pola-pola.

Prema rečima pravnih stručnjaka, s obzirom na to da su sve informacije objavljene i javno dostupne, tužilaštvo bi bez odlaganja po službenoj dužnosti moralo da pozove na saslušanje aktere ovog slučaja i ispita sve okolnosti.

Podsetimo, buru u javnosti je pre osam dana podiglo objavljivanje mejl-prepiske Bjelogrlića sa Antonijevićem, koja datira iz 2016. i u kojoj je obelodanjen plan glumca i producenta da se preko Antonijevića, kao člana komisije u Filmskom centru Srbije, obezbedi dodela novca za snimanje „Jeseni samuraja“. U toj prepisci Bjela Antonijeviću nudi podelu 15 miliona dinara na ravne časti, a kada ovaj to odbija, sugeriše mu da „izbriše mejl“.

Da je tužilaštvo odmah moralo da ispita aktere ovog slučaja, potvrđuje za Srpski telegraf advokat Sava Anđelković.

  • Posao novinara je da raskrinkava ovakve slučajeve, a posao tužilaštva da postupi po ovom pitanju. U njihovoj je nadležnosti da pokrenu postupak protiv lica za koje postoji tvrdnja ili dokaz da je izvršilo neko krivično delo. To što ništa nisu učinili ni posle toliko vremena dovoljno govori – smatra Anđelković.

S ovim je saglasan i njegov kolega Svetozar Vujačić.

  • Tužilaštvo bi moralo po osnovu svog glavnog načela da ispita ceo slučaj, makar se on zasnivao na elektronskoj pošti, čiju je verodostojnost lako utvrditi. Kada do njih na bilo koji način dođu saznanja o eventualno počinjenom krivičnom delu, oni ne smeju da se ponašaju kao da to ne postoji. Pa neka kažu, ako je tako, da je Antonijević lažirao prepisku – kaže Vujačić.

Odgovor na upit Srpskog telegrafa o nepostupanju po službenoj dužnosti VJT nam nije dostavio do zaključenja ovog broja.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *