DOMAĆE PIVARE U KRIZI: Evo kakva je veza između korone – i piva!

-Male zanatske pivare doživele su pad između 80 i 90 odsto, jer nije bilo najveće prodaje kroz ugostiteljstvo i festivale koji su prošle godine izostali, rekao je Dejan Smiljanić, predsednik Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, za Biznis.rs

Uprkos isplativosti ovog posla i uspešnog poslovanja prethodnih godina, proizvođači piva u Srbiji, posebno male pivare, u prošloj, „pandemijskoj godini“ drastično su pogođeni.

„Prema našim procenama, male zanatske pivare doživele su pad između 80 i 90 odsto, jer nije bilo najveće prodaje kroz ugostiteljstvo i festivale koji su prošle godine izostali. Po mojim saznanjima, do sada je zatvoreno oko 5-6 malih zanatskih pivara, ali tek će u predstojećem periodu krenuti zatvaranja u velikom broju, jer naš segment je statistički nemoguće videti odvojeno, jer je svo pivarstvo zajedno, a u praksi nije isto, ni slično“, rekao je Smiljanić za Biznis.rs.

Oni koji su preživele prošlu godinu sve teže posluju i očekuju pomoć države kako bi nastavili da rade.

„Naš segment nije obuhvaćen nijednim vidom pomoći, a prodaja je tragično mala“, navodi Smiljanić.

Inače, Nacionalni tim za preporod sela Srbije poručio je povratnicma iz inostranstva da proizvodnja zanatskog piva u mini pivarama može da bude isplativ posao. Prema podacima Privredne komore Srbije, sada u Srbiji ima oko 40 registrovanih zanatskih pivara, a samo u Beogradu više od 10.

„Zanatski proizvođači piva iz Srbije ne proizvode velike količine, ali asortimanom piva proširuju ponudu na tržištu. Iako su instalisani kapaciteti svih pivara u Srbiji oko 12 miliona hektolitara, godišnja proizvodnja nekoliko godina unazad je oko pet miliona hektolitara. U tome zanatska piva učestvuju sa manje od jednog procenta“, navodi se u saopštenju Nacionalnog tima za preporod sela.

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *