DOSIJE IVICA TONČEV: ORGANIZOVAO VLASINSKI KLAN – DAČIĆ ZNAO ZA NJEGOVE KRIMINALNE POSLOVE

 

Prema dokumentima i operativnim podacima Bezbednosno-informativne agencije, Ivica Tončev, savetnik predsednika SPS-a i tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, sarađivao je sa narko klanom Darka Šarića, kao i sa Nenadom Milenkovićem, zvani “Bugarin” i “Milenče”, bivšim pripadnikom zemunskog klana zaduženog za poslove u Bugarskoj

Piše: Stala Pecarski

Inače, pored Milenkovića, Tončev je u Surdulici, Nišu, Vranju i Vladičinom Hanu, napravio svoju mrežu sradnika koji su uglavnom policajci i uticajem koji je imao u MUP-u postavio ih je na mesta koja su odgovarala njemu i Milenkoviću

Kako se  navodi u ovom dokumentu, Ivica Dačić bio je obavešten i upozoren na Tončevljeve kriminalne aktivnnosti sa više strana. Diplomate nekoliko zemalja članica EU stavile su do znanja tadašnjem premijeru da poseduju podatke i dokaze o vezama  njegovog savetnika sa narko dilerima.

-Prema operativnim saznanjima BIA, direktor SPS-a Dejan Backović, odneo je na uvid Ivici Dačiću fajl koji je Vojno-bezbednosna agencija sačinila o Ivici Tončevu. Međutim, ni nakon toga Dačić nije reagovao, već mu je dao veća ovlašćenja – piše u dokumentu BIA.

VLASINSKI KLAN IVICE TONČEVA I NENADA MILENKOVIĆA

U izveštaju BIA stoji da je jedna od glavnih Tončevljevih veza Nenad Milenković, zvani “Bugarin” i “Milenko”.

-Milenković i Tončev sastajali su se u Beogradu i Surdulici, a Tončev je 2008. godine, preko Milenkovića primio bugarske državljane Konstantina Janeva i Angela Avrama, direktora firme “Loteks” i predsednika FK “Sloga”. Lično im je rezervisao smeštaj u hotelu Hajat, a povod posete bili su navodno transferi fudbalera FK Radničkog, preko kojih je trebalo oprati narko novac – piše u beleškama .

Takođe je Tončev izvadio putne isprave za lica povezana sa narko mafijom, koja su registrovana kao bliski saradnici Milenkovića. Radi se o Dragomiru Pantoviću, prethodno prezime Živanović, zvani “Žika” i “Drakula”, rođen 1965. godine u Smederevu, osuđivan na višegodišnju robiju zbog trgoviine drogom; i Nebojši Đorđeviću, zvanom “Šone”, rođenom 1980. godine u Beogradu.

-Ivica Tončev je u više navrata svojim uticajem omogućio Milenkoviću da izvadi potrebna dokumenta za objekat na Vlasini, a taj objekat trebao je da posluži kao zalog za kredite za kupovinu državnog zemljišta i objekata na Vlasini, kako bi se „oprale“ pare stečene od kriminalnih narko poslova, a zauzvrat Milenković je Tončevu davao informacije o poslovima u podzemlju koje je ovaj prenosio Rodoljubu Miloviću– navodi se u izveštaju.

Inače, pored Milenkovića, Tončev je u Surdulici, Nišu, Vranju i Vladičinom Hanu, napravio svoju mrežu sradnika koji su uglavnom policajci i uticajem koji je imao u MUP-u postavio ih je na mesta koja su odgovarala njemu i Milenkoviću.

U dokumentu BIA, kao pripadnici Tončevljeve „vlasinske“ mreže pominju se i Boban Arizanović, policajac iz Surdulice, koji kao Milenkovićeva veza postavljen u Upravu za obezbeđenje, a kasnije imenovan za glavnog rukovodioca odeljenja za strance. Takođe, je označen kao saradnik „Vlasinskog“ klana i Miljan Stanojević iz Vladičinog Hana, koji je zahvaljujući poslovima koje je odradio za Tončeva napredovao do mesta zamenika načelnika Uprave granične policije.

-Stanojević je ulagao Milenkovićeve i pare Ivice Tončeva u građevinske poslove, gde je zidao stambene i poslovne zgrade, a jedno vreme bio je i suvlasnik firme preko koje je takođe novac od narko poslova ubacivan u legalne tokove. Zauzvrat omogućeno mu je da napreduje u sluužbi, kao i da dobije dva luksuzna stana u naselju Voždovac – navodi se u operativnim saznanjima BIA.

MULJANJE NA KORIDORU

Izvesni Vojinović, iz sela Suvojnica, opština Surdulica, po nalogu Ivice Tončeva zaposlen je u JP Putevi Surdulica, a on i Milenković kupovali su od vlasnika parcela tokom 2008. i 2009. godine zemljište koje je kasnijje Tončev prodavao JP Putevi po stostruko većim cenama. Kako stoji u dokumentu BIA, Tončev je javno govorio da on ima „diskreciono pravo“ kontrole otkupa zemlje duž auto puta i da bez njegovog znanja ništa ne može da se otkupi.

SARADNIK POLICIJE

Inače,  operativci BIA koji su sačinili ovaj dokument navode da je Ivica Tončev od 2010. godine, kada se saznalo za njegove kriminalne aktivnosti, aktivno sarađivao sa tadašnjim šefom UKP-a Rodoljubom Miilovićem i da je po njegovom nalogu izveštavao o poslovima i kretanju svojih saradnika iz podzemlja, a najviše Milutina Markovića Pute i Nenada Milenkovića, kao i da je koristio lice Milorad Trifunović, zvani „Žika Bomba“ iz Žagubice, sa prebivalištem u Beču, koji je označen kao doušnik austrijske policije, da bi prenosio informacije o kretanju pripadnika srpskog podzemlja na teritoriji Beča i Austije.

Tončev je svoje veze sa pripadnicima UKP-a priznao i u intervjuu za list „Kurir“ 2013. godine.

Kao „veze“ u policiji i BIA, koje Tončev koristi, u izveštaju pripadnika Bezbednosno-informativne agencije označeni su i kontakti sa Miloradom Dimitrijevićem iz Surdulice, bivčim pripadnikom CRDB Surdulica, sada šefom Interpola MUP-a Srbije, za koga se raspolaže saznanjima da je bliska prijateljska veza Nenada Milenkovića.

Početkom juna 2010. godine, Tončev je posredstvom Dimitrijevića ostvario kontakt sa Sašom Mladenovićem, pripadnikom BIA u Nišu, koga imenovani oslovlajavaju sa „drug“, a razlog sastanka bio je nezadovoljstvo Mladenovićevim angažmanom na poslu. Takođe je preko Dimitrijevića, Tončev krajem marta 2010.  godine ostvario kontakt sa Sašom Merdžijevićem, tada radnikom Prve uprave BIA u Nišu, koji je bliska rodbinska veza Dimitrijevića, a registrovano je da ostvaruje kontinuirane kontakte sa Milenkovićem.

One thought on “DOSIJE IVICA TONČEV: ORGANIZOVAO VLASINSKI KLAN – DAČIĆ ZNAO ZA NJEGOVE KRIMINALNE POSLOVE

  • 9. јула 2017. at 19:41
    Permalink

    Ako je i 5% ovo tacno a verujem da jeste i da je ovo samo deo njegovih poslova, kompletna imovina treba da mu se konfiskuje kao u normalne drzave ali ne za to je kod nas nagrada

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *