DOSIJE „MANTIJA“: Evo šta službe čuvaju u sefu o napadima na SPC

Suspenzija beogradskog sveštenika i docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta(BPF), Vukašina Milićevića uzburkala je javnost, a sa sobom iznela na površinu dobro sakrivene nemire koje postoje unutar SPC.

Društvene mreže i mediji prenose kako srpske službe u svom posedu imaju dosije pod šifrovanim imenom „Mantija“ u kome detektuju i arhiviraju kontakte pojedinih profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i određenih vladika sa organizacijama koje su pod pokroviteljstvom Džordža Soroša i različitom prozapadnom agenturom, koje imaju za cilj da razore verski i kulturni indetitet Srba

ŠTA KRIJE DOSIJE MANTIJA?

Saradnik BPF-a(ime poznato redakciji) koji nije želeo da otkrije svoj indetitet strahujući za posao, ispričao je kako je službi nosio dokaze i da su ga saslušali patrijarh Irinej, ali i pojedine vladike, među kojima je i episkop bački, pružili mu nesebičnu podršku, kao i da postoji raspoloženje da se ovome konačno stane na put.

-Ne znam kako da otpočnem priču, a da je razumete, oni su svi povezani i svako sa svakim radi. Vukašin Milićević, koga je Patrijarh suspendovao pre neki dan, povezan je sa Dinkom Gruhonjićem iz Novog Sada, a uz podršku vladike Grigorija za novac rade neke antisrpske projekte-rekao je naš sagovornik i istakao da sumnja da su u stvari glave te operacije vladika Maksim koji u Americi ugovara posao, a vladika Grigorije razrađuje koordinisano sa centrom u Evropi.

FOTO: Sveštenik Vukašin Milićević

Srpska Pravoslavna crkva, stalno je izložena napadima, osim što u medijima razapinju Patrijarha, često strane štampe pune i neke vladike.

Najčešće hajke na crkvu vode N1, filijala američkog CNN-a, Nova s, televizijsko glasilo United Group, kao i portal Nova rs i štampani list Blic, a za njima ne zaostaju ni Autonomija, Dinka Gruhonjića, kao ni Raskrinkavanje, Peščanik i slični internet portali.

Povezanost upravo ovih medija sa odrđenim licima iz SPC, objašnjava naš sagovornik:

-Uvlače PBF u to, deca su izmanipulisana, a i mnogi sveštenici ne znaju o čemu se radi. Učestvuju u nekim dijalozima, radionicama, Vukašin i ekipa profesora i za sve to uzimaju ozbiljan novac. Oni su na platnom spisku Soroša. N1 je u stvari Američki CNN, Blic i Novu drže Švajcarci, a u Srbiji filijalu Nove, Đilas, on je povezan sa vladikom Grigorijem i svim ostalima. Videli ste da je vladika gostovao u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, a Vukašin Milićević kod Olje Bećković u „Utisku Nedelje“, na TV “ Nova S“. Soriš finansira i vuku stvari na svoju vodenicu-zaključuje saradnik PBF-a.

KO JE VUKAŠIN MILIĆEVIĆ?

Milićević je više puta u javnost istupao davajući razne intervjue i gostujući po emisijama, kao sveštenik SPC, a ne samo kao docent Pravoslavnog Bogoslovkog fakulteta i iznosio svoje lične stavove suprotne SPC.

Istraživali smo vezu sveštenika Vukašina Milićevića i novosadskog novinara i programskog direktora NDNV-a, Dinka Gruhonjića, poreklom iz Banja Luke.

Milićević je za postdiplomske studije odabrao Filozofski fakultet u Novom Sadu, gde je Dinko Gruhonjić docent na katedri za novinarstvo. Na proleće 2017. godine zajednički su radili na projektu koji se vezuje za izbegličku krizu i bolje prihvatanje migranata u društvu „Populizam, izbeglička kriza, religija, mediji“, gde je kao moderator uzeo učešće Gruhonjić, a Milićević održao predavanje na temu „Indetitet pred izazovom humanosti, verske zajednice u Srbiji i izbeglička kriza“.

Nedeljnik Afera, Nina Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *