DOSIJE PACOLI: Kosovski Tito ili ruski špjun!

DOSIJE PACOLI: NAJBOGATIJI ALBANAC NA SVETU, PRIJATELJ PUTINA, JELJCINA, LJUBE ŠIPTARA I BORE MILOŠEVIĆA

 

 

Pacoli je ipak ono evropsko i svetsko lice Kosova, Pacoli predstavlja sve ono što kosovski Albanci nisu, a što bi želeli da budu

Mnogi tvrde da je Pacoli bio jedan od glavnih finasijera tzv. OVK,  ali i da je uložio mnogo novca u karijeru Rite Ore i Dua Lipe, učinivši sve da od ove dve albanske pevačice napravi svetske zvezde. Danas je Beđet Pacoli oženjen Ruskinjom Mariom Serenom Mašom iz Sant Petersburga sa kojom ima troje dece

Lugano, 25/09/1999
Matrimonio tra Amnna Oxa e il manager Beghjet Pacolli
Ph. ITALFOTO

On je jedan od najpoznatijih kosovskih Albanaca na svetu. Dok se jedni diče njime i nazivaju ga “albanskim Berluskonijem“, ponosni što mogu za njega da  kažu “svetsko, a naše“, drugi ga optužuju da je rusko-srpski špijun. Reč je o Beđetu Pacoliju ministru spoljnih poslova tzv. Kosova i jednoj od najkontroveznijih ličnosti na kosovskoj političkoj sceni.

Pacoli je rođen 30.avgusta 1951.godine u selu Marevce u opštini Lipljan. Još kao sasvim mlad momak otišao je u beli svet, trbuhom za kruhom, a 40 godina kasnije, postao je najbogatiji Albanac na svetu. Za razliku od ostalih kosovskih lidera, on se nije obogatio zahvaljujući bavljenju politikom, već je politikom počeo da se bavi kao bogat čovek. Njegova kompanija “Matriks“ sa sedištem u švajcarskom gradu Lugano osnovana je 1990. godine. Bavi se konstrukcijom i renoviranjem širom sveta.

U njegovom vlasništvu je i lanac luksuznih “Swis Diamond hotela“ u Moskvi, Luganu, Kuala Lampuru, Turskoj, Astani, Prištini. Pacolijev “Matriks“ je renovirao Parlament Ruske Federacije, zgradu opere i ruske Državne dume, Kremlj. Zajvaljujući prijateljstvu sa Pavelom Pavlovičem Borodinom, nekadašnjim šefom ruske administracije, Pacoli je dobio priliku da izgradi “pola Rusije“.

Takođe, on je jedini albanski lider sa Kosova i Metohije koji je imao priliku da se sretne sa Vladimirom Putinom. Pacoli, Putina opisuje kao čoveka koji ne dozvoljava nikome da ga upozna, ali se ne stidi da kaže da ga je sa Putinom upoznao upravo Borodin i da je ruski predsednik bio okružen ljudima koji su njegovi poslovni partneri. Na pitanje da li je govorio sa Putinom o ruskoj politici prema Kosovu, ovaj multimilioner je ćutao. Očigledno, dobar posao, posebno ako je težak nekoliko miliona, prevazilazi politiku. Osim po tome što je upoznao Putina i prijateljstvu sa Borodinom, Pacoli je poznat i po prijateljstvu sa Borisom Jeljcinom.

Tokom 1998. Godine, pod okriljem ruske ambasade, posetio je Beograd i razgovarao sa Slobodanom Miloševićem. Kaže da je to učinio u ime svog naroda i da je bio svestan da dolazi u Beograd kao čovek koji zna mnogo više od svih drugih građana Srbije. Tvrdi da je upozorio Miloševića na nasilje koje trpe Albanci na Kosmetu, ali i da je bio zabrinut za svoju bezbednost, jer je bio svestan okolnosti u kojima se odvijao taj susret. Kosovski Albanci su teška srca oprostili Pacoliju i Miloševića, i Borodina, i Jeljcina.

No, ono što mu nikako ne opraštaju jesu nagađanja da je dobro poznavao Borislava Miloševića, rođenog brata pokojnog srpskog predsednika. Borislava Miloševića mnogi su nazivali agentom KGB. Kako Pacoli tvrdi, Borislava je sreo slučajno u Rusiji i rukovao sa se njim, ne znajući ko je to. Zli albanski jezici tvrde da su Milošević i Pacoli bili poslovni partneri, ali i prijatelji.

Takođe, Pacolijeva firma se dovodila u vezu sa srpskim “Geneksom“, dok on sam tvrdi da je to laž. Ipak, ono što najviše upućuje na Pacolijeve veze sa Rusima jeste činjenica da je svojevremno bio primoran da podnese ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova. Pacoli je 22. februara 2011. godine postao treći predsednik samoproglašenog Kosova, a već 4. aprila iste godine podnosi ostavku jer je navodno kosovski parlament, koji ga je proglasio predsednikom, tu odluku proglasio neustavnom. Tokom svog kratkog predsedničkog mandata, on je sebe nazivao “kosovskim Titom“, zalagao se za dijalog između Beograda i Prištine i tvrdio da je fasciniran  Brozom jer je bio “jedinstven i neponovljiv“.

Kad je njegov privatni život u pitanju, stvari ne stoje mnogo drugačije, jer se čak i tu naziru veze sa Rusijom. Bio je u braku sa italijanskom pevačicom albanskog porekla Ilirijanom Hodžom, poznatijom pod umetničkim imenom Ana Oksa. U svojoj autobiografiji “Iz izazova u izazov, život Beđeta Pacolija“ on opisuje trenutak kada ga je na početku njihove veze nazvao njen menadžer koji ga je zamolio da nađe dobrog ruskog doktora koji bi izlečio Aninu kičmu. Pacoli je kontaktirao jednog od najboljih ruskih lekara koji je pristao da italijansku divu leči u njenoj kući. Prema onome što piše u njegovom autobiografskom delu, njihov brak je bio kratak i buran. Navodno, rastali su se zbog njene ljubomore. Ne krije da je Ani poklanjao najskuplje poklone i da su zajedno obišli pola sveta, no, nije bio u stanju da joj pruži ono što je želela, a to je da budu sami kod kuće i zajedno spremaju večeru.

Mnogi tvrde da je Pacoli bio jedan od glavnih finasijera tzv. OVK,  ali i da je uložio mnogo novca u karijeru Rite Ore i Dua Lipe, učinivši sve da od ove dve albanske pevačice napravi svetske zvezde. Danas je Beđet Pacoli oženjen Ruskinjom Mariom Serenom Mašom iz Sant Petersburga sa kojom ima troje dece, dva sina i kćerku. Ubeđuje kosovske Albance da Kosovo nema ništa protiv Rusije i da je Rusija zemlja koju Kosovo poštuje. Kada ga pitaju da prokomentariše činjenicu da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, on se samo nasmeje i kaže “sve je to politika“.

Tvrdi da bi rado posetio Beograd i popio kafu u nekadašnjem “Ruskom caru“, ali da to neće da radi na svoju ruku, već čeka da Beograd i Priština kažu da je došlo vreme za jednu takvu posetu. Sa druge strane, mnogi tvrde da Pacoli u Beograd dolazi često, doduše u privatnoj režiji, kao i da uglavnom boravi kod poznatih srpskih biznismena poreklom sa Kosmeta koji su se obogatili upravo tokom vladavine Slobodana Miloševića, a koji su njegovi prijatelji iz detinjstva. Pre svih sa Ljubomirom Mihajlovićem – Ljubom Šiptarom!

Pacoli je poznat i po tome što je, navodno, većinski vlasnik OMV pumpi. Mnogi se sa pravom pitaju kako je Pacoli uspeo da  preživi, naročito na Kosovu i Metohiji? Sa jedne strane, on je blizak prijatelj sa Hašimom Tačijem, sa kojim takođe letuje, a sa druge strane, bio je dovoljno mudar da na vreme potkupi Ramuša Haradinaja, ne libeći se da lobira za njegovu slobodu u Francuskoj, gde je Haradinaj  uhapšen zato što ga  Srbija tereti za zločine protiv čovečnosti. Sa druge strane, Pacoli je ipak ono evropsko i svetsko lice Kosova, Pacoli predstavlja sve ono što kosovski Albanci nisu, a što bi želeli da budu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *