ДПС пред Конгрес: И ДАЉЕ СЕ ЗАЛАЖУ ЗА ОТИМАЊЕ ИМОВИНЕ СПЦ И АФИРМАЦИЈУ ЦРНОГОРСКОГ ЈЕЗИКА!

Демократска партија социјалиста обавезала се у свом новом програму, који ће бити усвојен на ванредном конгресу, да ће се у наредном периоду посветити стварању широког политичког савеза који ће се супротставити негаторима црногорског идентитета.

Демократска партија социјалиста обавезала се у свом новом програму, који ће бити усвојен на ванредном конгресу, да ће се у наредном периоду посветити стварању широког политичког савеза који ће се супротставити негаторима црногорског идентитета, пише Побједа.

У документу се додаје да ће се ДПС “бескомпромисно супротставити покушајима угрожавања тековина историјског референдума о независности”.

У ДПС-у потцртавају да је заштита државног интегритета и достојанства Црне Горе приоритет највишег реда.

”Као рефлексија глобалних политичких процеса, Црна Гора се током претходних година суочила са јачањем клеронационалистичких и популистичких снага које се не мире с њеном самобитношћу, грађанским карактером и европском оријентацијом. Посљедично, свједочимо покушајима културне асимилације и, неријетко, отвореног негирања идентитетске посебности црногорског народа, а тиме и негирања потребе постојања црногорске државе. То нас неће поколебати”, пише у Програму.

Наводи се да је манипулација религијским осјећањима једног броја наших грађана у режији Српске православне цркве послужила као изговор за напад на фундаменталне вриједности модерне Црне Горе.

У документу се наводи да ДПС остаје посвећен борби против сваког вида дискриминације и указује се да је једном броју грађана Црне Горе, доминантно црногорске националности, ускраћено право на слободу вјероисповијести.

“Право црногорских вјерника на самосталну православну цркву која ће дјеловати на простору Црне Горе, у ДПС-у доживљавамо као саставни дио корпуса историјских права за чију ћемо се афирмацију залагати истрајно, толерантно и промишљено, поштујући правила која важе у глобалном православљу. Истовремено, штитећи неприкосновеност права својине као једног од темељних принципа владавине права, борићемо се свим правним средствима за то да се сакрална имовина која је припадала држави Црној Гори прије њеног насилног укидања 1918. године, врати држави Црној Гори”, пише у документу.

Додају и да ће наставити да афирмишу црногорски језик и културу и, на тај начин, јачају темељ грађанске Црне Горе. Посебну пажњу, додају, посветиће младим људима.

У Програму пише и да ће, кроз иновативне форме грађанске партиципације, отворити простор за јавну дебату о важним друштвено-политичким питањима и омогућити грађанима да директно утичу на процес креирања политика партије.

Наводе како су нарочито поносни на улогу припадника мањинских народа у процесу изградње црногорске државе.

Да би могла сачувати препознатљиви државни идентитет, односно грађански и мултиетнички карактер, наша држава мора остати антифашистичка, наводи ДПС у Програму.

“Остајемо вјерни величанственој хуманистичкој поруци која је из Црне Горе послата поробљеној Европи 13. јула 1941. године. Поносно чувајући тековине славног партизанског покрета, бескомпромисно ћемо се супротставити сваком покушају историјског ревизионизма”, наводи се у Програму.

(Побједа/ИН4С)

Фото: Саво Прелевић RFE/RL

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *