DR KON ĆE SE TESTIRATI NA KORONA VIRUS!

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazao je da će se i on testirati kako bi proverio da li ima antitela na COVID 19, a ujedno je objavio i ono što smo dugo čekali od njega da objektivno više nismo u epidemiji, ali i podsetio da postoji procedura da se ona odjavi.

On je rekao  da će elisa testiranje moći da se radi i u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, mada još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun, i objasnio šta rezultati znače.

– I ja ću se, verovatno, testirati, mada ne žurim, jer nisam imao zdravstvene tegobe. Radi se o brzim tetsovima, o IgG i IgM antitelima. Najpametnija preporuka je da bilo ko ko ima nalaz da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista -infektolog, imunolog i virusolog. Imamo virusologa u Gradskom zavodu. Čim se otkrije neki nalaz IgM trebalo bi za svaki slučaj uraditi PCR test koji bi potvrdio da je virus akutan – rekao je dr Kon.

On je rekao da je očigledno da veliki broj ljudi misli da je preležao koronu jer je ta infekcija nastupila odmah po epidemiji gripa.

  • Mnogi grip prepisuju koroni. Ako neko živi u ubeđenju da je preelžao, onda se i plaši, pa je bolje da zna jeste ili nije. Tetsiranje prilikom ispitivanje imuniteta je nešto drugo, to je jedan reprezetativan uzorak i ti testovi su 96 odsto sigurniji, dok je kod ovih brzih testova sigurnost manja – kaže dr Kon.

Srbija se nalazi u 13. nedelji epidemije, i prema njegovim rečima svi iščekuju dan bez jednog zaraženog.

  • Mislim da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije ali ne mislim da je nešto puno visok jer smo mnogo radili na čuvanju. Kraj je već došao, očekujemo da se sporadično javlja, videćemo u naredne dve nedelje. Čekamo da se pojavi ta nula. Nismo više u klasičnoj epidemiji, ali mora 28 dana da bude nula zaraženih, da bismo je odjavili, ali objektivno više nismo u epidemiji – kazao je dr Kon.
  • Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *