DR TODOR JOVANOVIĆ: Kako se odbraniti od karcinoma grlića materice

 

DR TODOR JOVANOVIĆ: Kako se odbraniti od karcinoma grlića materice

 

Tražimo lek, tamo gde živimo!

 

Zapad propagira preventivnu metodu raka grlića materice vakcinom Garadasil koja “štiti” od svega 4 vrste soja HPV – a.  Šta ćemo sa preostalih 100 tipova?

 

Poražavajući su podaci koji govore da u Srbiji od karcinoma grlića materice dnevno umre bar jedna žena, a oboli najmanje četiri. Humani papiloma virusi (HPV), odgovorni za nastanak karcinoma grlića materice, značajni su za istraživanje, posmatranje, ali svakako i za sticanje profita. Kako stati na put ovoj pošasti 21. veka, kako se zaštiti od HPV- a i da li vakcina Gardasil zaista može da spreči oboljevanje pitali smo Prim. dr sci. Todora Jovanović, koji je svoj dugogodišnji naučnoistraživački rad posvetio proučavanju virusologije i imunologije.

 

Humani papiloma virusi predstavljaju grupa virusa koja uključuje više od 100 različitih tipova virusa. U odnosu na to do kakvih promena dovodi nakon infekcije organizma, osnovna podela virusa je na niskorizične HPV tipove koji izazivaju pojavu genitalnih bradavica – kondiloma i visokorizične HPV tipove koji dovode do pojave cervikalne displazije (prekancerozne lezije na grliću materice) i kasnije raka grlića materice ukoliko se te promene adekvatno ne leče.

Praktično je nemoguće izbeći kontakt sa HPV virusom, jer HPV-a ima svuda. Neko pre Vas se uhvatio za ručicu u toaletu, u autobusu za dršku, a znamo vrlo dobro da više ne postoji običaj nošenja rukavica leti, kao što je to nekada bilo normalno. A da ne govorimo o stalnom rukovanju sa svakim koga sretnemo, jer kako da kažete “neću da se rukujem”, kao što je, očigledno ne bez razloga, govorio svojevremeno Tesla. Dakle, HPV je već u nama, i ne samo HPV, već i mnogi drugi virusi i bakterije, jer je naš organizam daleko zaraženiji od spoljne sredine. Ljudski organizam je „Petrijeva šolja“, stanište za mikroorganizme, oni tu „čuče“ i čekaju pad odbrambenih moći organizma, stres ili neki drugi okidač koji će dovesti do njihovog klinički vidljivog ispoljavanja.

Najveći broj zaraženih osoba zapravo nikada ne dobije simptome. Većina HPV infekcija prođe spontano, ali može se desiti da HPV infekcija dovede do ozbiljnih zdravstvenih tegoba kao što su genitalni kondilomi, ekstragenitalne vegetacije, bradavice na koži pupka, pazuha ili sluzokoži očnih kapaka i usne šupljine. To su sve benigne promene koje treba da se shvate kao opomena, kao alarm. One su tu da upozore da se u organizmu nešto događa i da treba preduzeti adekvatne mere. Ukoliko ovaj alarm zanemarimo, doći će do razvoja  cervikalnih, vaginalnih, vulvarnih i penilnih intraepitelnih neoplazija koje se zavisno od težine intraepitelnih promena mogu podeliti u stadijume, sa manjom ili većom verovatnoćom za progresivni razvoj ka malignoj alteraciji.

Uvek treba prirodnim putem, snagom lekovitog bilja, pokušati da se izborimo sa promenama koje uzrokuju HPV virusi, kondilomima, papilomima, ranicama na grliću materice. Zašto odmah posezati za laserskim uklanjanjem ovih promena, spaljivanjem tečnim azotom i drugim agresivnim metodama koje mogu da dovedu do toga da iziritiraju ćelije benignog karaktera i prevedu ih u maligne. Svaka biopsija, svaka intervencija koja podrazumeva kontakt sa krvlju, otvara mogućnost rasejanja ovih ćelija krvotokom i potencijalno širenje bolesti.

Zapad propagira preventivnu metodu raka grlića materice vakcinom Garadasil koja “štiti” od svega 4 vrste soja HPV – a.  Šta ćemo sa preostalih 100 tipova? Holandska farmaceutska kompanija Merck proizvodi vakcinu Gardasil, pri čemu je vrlo interesantan podatak da je vakcina obavezna u mnogim balkanskim zemljama, a nije obavezna u razvijenim zemljama Evrope, pa čak ni u Holandiji koja vakcinu proizvodi. Svaka nepotrebna vakcina izaziva u organizmu jedan niz nepoželjnih posledica. Iscrpljuje se organizam, jer se najkvalitetnije belančevine ugrađuju u antitela, koja možda nikad neće biti upotrebljena. Pravi se opterećenje u krvi – gužva, zagušenje, čak i zapušenje odbrambenog sistema. Deluje se opterećujuće na neuroendokrinoimuni sistem. Svaka veštačka odbrana deluje na paralisanje imunog sistema.

Treba se vratiti starim načinima održavanja lične higijene, (kuvani, seoski sapun). Naročito, ukoliko pojedinac upotrebljava skupe i mirišljave sapune, gelove, emulzije za intimnu higijenu, može da iskaže preosetljivost na njih i trebalo bi da pređe na običan dečiji sapun.

Čak i veš, naročito sintetički i crne boje, stvara“ pogodnu klimu” za razvoj virusnih oboljenja. Todoxinove vaginalete bazirane na uljanim ekstraktima lekovitih biljaka predstavljaju kvalitetnu dopunu održavanju intimne higijene u žena.

 

Treba poći od sebe, od sopstvenih navika, od onoga što nas okružuje. Tražimo lek tamo gde živimo! Nije za nas bolje nešto strano od nečega što mi već imamo. Oko nas su biljke, pčele, priroda. Autentičnost je ono što naš narod spašava od propasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *