DRAMA DAČIĆA NAD GRČKOM: „Falkon“ se umalo nije zapalio u vazduhu!

Svega nekoliko sati pošto je usred razgovora sa predsednikom Somalije ispred palate eksplodirao automobil-bomba, koji je ubio devet osoba, Ivica Dačić je u povratku za Srbiju doživeo novu dramu. Naime, na nebu iznad Grčke pokvario se vladin „falkon“ i morao je hitno da sleti u Atinu i to u roku od 15 minuta!

Kao smo saznali, stjuard u letelici je posle nekoliko sati leta prišao ministru spoljnih poslova i njegovim saradnicima i saopštio im je da se upalio crveni alarm koji signalizira da nešto nije u redu sa akumulatorom aviona. Što je najgore, „baterija“ se gotovo usijala i pretila je opasnost od požara, a pošto se nalazi u repu letelice, gde je smešteno i gorivo, posledice su mogle da budu fatalne.

Zato je naloženo hitno sletanje u grčku prestonicu, pošto su naglo počeli da gube visinu. Srećom, aerodrom u Atini nije bio mnogo daleko, pa se „falkon“ star 38 godina uspešno prizemljio. Na pisti su ih čekali vatrogasci i ambulantna kola, što je uobičajena praksa kada je prinudno sletanje. Mehaničari su čak, morali odmah da odstrane akumulator, da ne bi eksplodirao.

Šef srpske diplomatije kaže, za „Novosti“, da „ne može da kaže da je bila prijatna situacija, ali nije bilo ni panike“:

-I ranije su nam se dešavale slične situacije sa „falkonom“. U Grčkoj smo čekali četiri sata dok je iz Srbije stigla nova baterija, pa smo sa zamenjenim delom poleteli za Beograd. Ne znam zaista šta bi se desilo da se sve odigralo iznad mora ili daleko od nekog aerodroma.

Ovaj neprijatni događaj opet je otvorio pitanje dotrajalosti vladine flote, ali i bezbednosti najviših državnih zvaničnika koji je koriste. Tim pre, što je ovo samo jedan u nizu vazdušnih incidenata. Tako da se ozbiljno mora razmišljati o nabavci još jedne letelice.

Izvor: Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *