DRUGI UPISNI ROK NA FAKULTETIMA: Proverite gde je još ostalo BUDŽETSKIH MESTA!

Najveći broj indeksa u prvom krugu podelio je Univerzitet u Beogradu, dok je u Prištini više mesta ostalo za upis u septembru nego što je popunjeno u julu.

Prema podacima Univerziteta u Beogradu, koji je raspisao konkurs za prijem 15.235 brucoša, za upis u drugom krugu ostalo je samo 1.325 mesta – 168 na budžetu i 1.157 samofinansirajućih. Kvote su već popunili Arhitektonski, Biološki, Elektrotehnički, Matematički, Mašinski, Saobraćajni, Fakultet bezbednosti, Fakultet veterinarske medicine, FASPER, Fakultet organizacionih nauka, Fakultet političkih nauka, Hemijski i Filozofski fakultet. Za one kojima je bitno da u drugom krugu upadnu na budžet, najviše ovakvih mesta na raspolaganju je na Fizičkom fakultetu (31), dok će najveći broj njih samofinasirajuće studije moći da upiše na Ekonomskom (288).

S druge strane, na Univerzitetu u Prištini, koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu, upisano je 849 studenata, dok je za upis u drugom krugu ostalo čak 909 mesta, od čega 383 na budžetu. Prema podacima sa tog Univerziteta, najviše slobodnih mesta ostalo je na Filozofskom fakultetu, gde je spremno još 194 indeksa, a nešto manje, 182, na raspolaganju je na Fakultetu tehničkih nauka. Na radost studenata, svi fakulteti ovog univerziteta, osim Medicinskog, u drugom krugu nude i mesta koja finansira država.

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr Miladin Kostić ističe da je u junu upisano 740 brucoša, dok je za upis u septembru spremno 320 indeksa, od čega 230 budžetskih.

– Na Departmanu za matematičke nauke, u čijem su sastavu tri studijska programa, u drugom roku može da se upiše ukupno 107 studenata. Na tehničkim naukama 69, biomedicinskim 25, dok će na Departmanu za biotehničke nauke biti 41 mesto. Na pravima, ekonomiji, biologiji, rehabilitaciji i sportu ostao je malo mesta i reč je uglavnom o jednocifrenim brojevima – priča Kostić.

On ističe i da su u junskom roku popunjena sva mesta za studije arhitekture, psihologije, engleskog jezika i književnosti i vaspitača u predškolskim ustanovama.

– Iako je za promociju dva nova studijska programa bilo malo vremena, poslovna ekonomija i softversko inženjerstvo izazvali su veliku pažnju kandidata i to je pozitivno iznenađenje ovog upisnog roka – kaže Kostić.

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, za upis u avgustu ostalo je 15 samofinansirajućih mesta, na smeru učitelj.

Na Univerzitetu u Novom Sadu upis traje do 21. jula, te nisu svi fakulteti objavili broj preostalih mesta. Kada se oni izuzmu, najviše mesta ostalo je na Fakultetu tehničkih nauka, čak 403, dok je najviše budžetskih mesta na PMF-u – 193.

Zainteresovani za upis Novosadskog univerziteta moći će da podnose prijave 4. i 5. septembra, dok će se prijemni ispiti polagati 7. i 8. septembra. U Beogradu će se polagati 6. i 7. septembra, a konačne rang-liste biće objavljene najkasnije 13. septembra.

 

Izvor: blic.rs
Foto: Facebook/Indeks-202-

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *