Država prodaje Kuršumlijsku banju za 2,4 miliona evra

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisali su oglas radi otuđenja nepokretnosti banjskog kompleksa “Žubor” u Kuršumlijskoj Banji putem prikupljanja pismenih ponuda po ceni od 2.359.727,00 evra.

Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje objavili su javni poziv za prodaju imovine banjskog kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji, čime je i zvanično počela dugonajavljivana privatizacija propalih srpskih banja.

Naime, Vlada Srbije donela je nedavno odluku, a prethodno je to učinio Upravni odbor RF PIO, da se proda taj banjski kompleks, s tim što na prodaju nije izvorište geotermalne vode. Budući kupac će način korišćenja i eksploataciju termalnog izvora regulisati u skladu sa uslovima i postupkom propisanim odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Na prodaju je objekat hotela Žubor, ukupne površine oko 16 hiljada kvadratnih metara, kao i bazen, ugostiteljski objekat Prepolac, vila Milica, 14 zgrada u okviru kompleksa. Osim toga, na prodaju su još tri zgrade i zemljište ukupne površine 95.902 kvadrata.

Početna kupoprodajna cena za ceo banjski kompleks je oko 2,6 mil EUR, a prijave se dostavljaju najkasnije do 25. maja.

Pre nekoliko meseci najavljeno je da će upravo Kuršumlijska banja, koja je van fukcije od 2006. godine, biti prva spremna za privatizaciju, kao i da već postoji zainteresovani kupac – Planinka a.d. koja u svom vlasništvu ima Prolom banju i Lukovsku banju, kojima uspešno gazduje.

Početkom 2015. godine privatizacija 30 srpskih banja privremeno je odložena, jer je deo njih bio u sporu države i Fonda PIO o vlasništvu. Vlada Srbije je krajem 2016. godine formirala radnu grupu čiji je zadatak bio da nađe način da se spor prevaziđe, a u rešavanje su bila uključena gotovo sva ministarstva, predstavnici Fonda PIO i pravni stručnjaci.

Po modelu privatizacije Kuršumlijske banje, treba da se nastavi privatizacija i ostalih lečilišta da bi s novim vlasnikom unela i novi sjaj u srpski turizam.

PLANINKA ODUSTALA OD KUPOVINE
Preduzeće Planinka iz Kuršumlije, koje gazduje Prolom i Lukovskom banjom, bilo je zainteresovano za kupovinu Kuršumlijske banje. Međutim, nakon raspisivanja oglasa generalni direktor Planinke Radovan Raičević kaže da Planinka odustaje od kupovine zbog previsoke cene.

-Naša procena je da je cena veoma visoka jer poznajemo stanje objekta. Procena vrednosti nije realna jer je objekat ruiniran. Da bi se priveo nameni potrebno je oko pet miliona evra. Treba sve srušiti do zidova i da se nakon toga gradi, počev od instalacija pa na dalje. Naša procena je da je realna cena najviše milion evra-kaže Raičević i dodaje da zbog previsoke cene Planinka neće otkupljivati prodajnu dokumentaciju odnosno neće se javiti na ovaj oglas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *