Državni milioni u rukama Putinove bivše supruge

Bivša supruga ruskog predsednika Vladimira Putina je pomogla formiranju i sada podržava fondaciju koja je vlasnik “istorijskog objekta“ u Moskvi, piše Rojters.

Kako se navodi, ta fondacija zarađuje milione dolara od zakupaca.

“Zgrada je renovirana zahvaljujući pomoći Putinovih saradnika, a kirija se plaća privatnoj kompaniji koja je u vlasništvu osobe koja ima prezime koje je i bivša supruga prvog čoveka Rusije nosila uz ime pre udaje“, navodi se.

Dalje se precizira da se radi o kući Volkonski u centru Moskve, koja je u pretsovjetsko vreme bila rezidencija aristokrata, a sada je u vlasništvu Centra za razvoj interpersonalnih komunikacija.

Ljudmila Putina je pomogla da se formira ta nevladina organizacija, prema izveštaju državnog lista Rosiskaja gazeta i rečima dva izvora koji su sarađivali sa Centrom.

Sedište NVO je u kući Volkonski, ali se veći deo zgrade iznajmljuje zakupcima, uključujući i dve velike državne banke.

Zakupci plaćaju rentu kompaniji pod imenom Meridijan, čiji je vlasnik kompanija Intererservis, koja je od 2014. godine u vlasništvu Ljudmile Aleksandrovne Škrebnjove. Rojters nije uspeo da dođe do potvrde da je to Ljudmila Putin.

Ipak, sumnje potkrepljuju ostala “povezana lica“ – jedno od njih je Tatjana Šestakova, bivša supruga Vasilija Šestakova, Putinovog “starog druga“ i džudo sparing partnera, čije ime se pominje među osnivačima Centra.

“Kad gospođa Putin očekuje posetu, oni momentalno zatvore celu ulicu Vozdviženka“, rekao je jedan od saradnika Centra.

Ruska banka VTB je jedan od najvećih zakupaca kuće Volonski i navodno godišnje plaća više od dva miliona evra za poslovni prostor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *