Duvan sa plastikom testiraju na Srbima!

Srbi koji ostavljaju pušenje su zamorčići duvanske industrije? Pravi ukus duvana, bez vatre, dima i pepela, reklama je koja mami sve koji žele da ostave pušenje, da kupe “revolucionarnu inovaciju u načinu konzumacije duvana”, koja se sastoji od elektronskog uređaja i specijalno dizajniranih malih cigareta.

U njihovom filteru je urolana plastika, a kada pozovete korisnički servis firme koja vam je to prodala da pitate da li je opasna, nećete dobiti nijednu informaciju ukoliko prvo ne ostavite lične podatke, kao što je datum rođenja i mejl adresa!

Sve to košta 5.900 dinara, što je kupio i Janko P. (31), čovek koji je otkrio tu plastiku u filteru i silno se uznemirio. Pozvao je korisnički servis i nije mogao da dobije informaciju dok im nije izdiktirao datum rođenja i mejl adresu.

Pride je saznao da je u toku ispitivanje duvanske komapnije, čiji je proizvod kupio. Pulmolozi se iščuđavaju kakvo je to “zdravo pušenje” ili odvikavanje od njega, ako ima duvana i plastike u celoj priči, dok je ispitivanje duvanske kompanije u toku, a Janko za “Alo!” kaže da je bio pušač poslednjih 10 godina i da je na preporuku prijatelja pre dve nedelje kupio tu “alternativu” kako bi prestao.

On dodaje da su mu pri kupovini rekli da je da je to najsavremeniji metod odvikavanja od pušenja i da je bezbedno, a morao je, prema sopstvenim rečima, da popuni i neki formular.

– U početku mi je bilo teško da se naviknem jer je čudan ukus. Ali nisam smrdeo na dim od običnih cigareta. Iznenadio sam se kada sam sinoć slučajno polomio filter od cigarete i iz njega izvukao uvijenu plastiku. Malo sam se uplašio, s obzirom na sve ono šo sam pročitao o plastici – da je štetna i da može da ispušta kancerogenu hemiju. Strah me je uhvatio jer aparat zagreva cigaretu, u kojoj je duvan, do 350 stepeni Celzijusovih, a onda takav dim prolazi kroz tu plastiku i dospeva u moja pluća. Osoba koja je digla slušalicu u korisničkom servisu, pošto sam joj dao lične podatke, objasnila mi je da me ta plastika štiti da aerosoli ne dospeju u organe za disanje?! Takođe su mi rekli da duvanska kompanija radi ispitivanje koje je u toku – navodi on.

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog i pneumoftiziolog, kaže za “Alo!” da takve cigarete ne mogu biti alternativa pušenju, niti način za odvikavanje od pušenja iz prostog razloga što sadrže duvan!

– Ukoliko se radi o ispitivanju korisnika onda to podrazumeva da oni daju pristanak i budu upoznati sa svim eventualnim rizicima po zdravlje. Ova priča višestruko je protivrečna i nedorečena jer nije duvan način odvikavanja od pušenja. Duvan i plastika na toj temepraturi ne idu tako. Vrlo kontradiktorna priča! Šta će se iz toga izroditi videćemo za pet ili 10 godina – kazala je ona.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *