EBO КАКО ЈЕ СУЛЕЈМАН МУРАТОВИЋ ПОСТАО ДУШАН ОБРЕНОВИЋ

КАКО ЈЕ СУЛЕЈМАН МУРАТОВИЋ ПОСТАО ДУШАН ОБРЕНОВИЋ

Прекрстио се и поклонио моштима Стефана Дечанског у краљевским, Високим Дечанима. За Душана Обреновића, 21-годишњака из Косовске Митровице, то је велика част јер је велики вјерник који је православље заволио од малена. И ништа ту не би било толико посебно да Душан Обреновић, до прије двије године, није био – Сулејман Муратовић.

“Ја нисам прешао, пошто су наши преци били православни, ја сам се само вратио”, каже Душан.

Отац, поријеклом из Брчког, рекао је – нема проблема, сестра се није бунила, а мајка није била одушевљена. Зато јесте Душан који је једва дочекао крштење.

“Отац је, рецимо, атеиста. Он мени није бранио, рекао ми је: ‘Сине, ако си ти тако одлучио, то је твоја ствар’. И ја, ето, уз божију помоћ (крсти се) 2016., осми мај је био, на Марковдан, крстио сам се у манастиру Бањска, код оца Данила, игумана”, присјећа се Душан.

Презиме је узео по династији Обреновић, име по цару Душану, а славу Светог Јована. Већина пријатеља из Косовске Митровице је прихватила његову одлуку али има и суграђана којима се то није допало.

“Имају неки којима смета, неки ту из града, неки муслимани исмаиљћани, смета им то што сам крштен. Има и неких православних којима смета и добацују ми свашта на улици али не обазирем се. Бог је тај који ће да суди свакоме, не обазирем се толико на то. Не мрзим их”, прича Душан.

Вјера је потребна, увјерен је Душан, посебно људима у Косовској Митровици, граду који је, национално, дубоко подијељен и којем, и те како, треба и мир. Душан је свој мир нашао у цркви.

Извор: atvbl.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *