EKSKLUZIVNI SERIJAL, TAJNA DOKUMENTA O MAFIJAŠIMA: Šljuka i Mišković izlazili zajedno!

Za Sredoja Šljukića Šljuku u jednom trenutku je važilo da je najjači beogradski mafijaš. Bio je strah i trepet čak i za najveća imena u kriminalu devedesetih godina, raširio je poslove na sve strane, imao je jaka leđa u policiji… Najjednostavnije rečeno: „Niko mu nije mogao ništa.“

Ipak, i Šljuka je završio kao mnogi pre i posle njega. Ekipa za likvidacije „zemunskog klana“ izrešetala ga je u kolima, tokom vožnje, zajedno sa jednim rođakom. Time je u krvi okončana karijera još jednog mafijaškog bosa.

1

BRZO PREŠAO NA NAFTU I CIGARETE

Izvor: Službena beleška

Vodeća grupa u gradu okupljena je oko Sredoja Šljukića Šljuke. Šljukić je u proteklom periodu stvorio pravu kriminalnu imperiju, izuzetno finansijski moćnu.

Početak njegove kriminalne karijere vezan je za naplatu dugova uz proviziju, reket, dilovanje narkotika, da bi kasnije počeo da se bavi unosnijim poslovima – prodajom naftnih derivata (utaja carine i poreza) i prodajom cigareta na crnom tržištu, takođe uz utaju carine i poreza.

2

„ZEMUNCI“ POKUŠALI PRVO DA OTMU MARKA

Izvor: Prisluškivani razgovori

Šljukić je u kontaktu sa N. N. M. (nepoznati muškarac u policijskoj terminologiji, prim. aut.) zatražio da proveri informaciju objavljenu na TV BK da je kidnapovan Miroslav Mišković, vlasnik kompanije „Delta holding“, naglasivši kako je sa Miškovićevim sinom Markom u prijateljskoj vezi. Nešto kasnije N. N. M. ga je obavestio da je pomenuta informacija tačna. Podsetio ga je na događaj s kraja marta na auto-putu, iz pravca Surčina, kada su nepoznate osobe pokušale da odguraju sa auto-puta auto u kom se nalazio Marko Mišković, koji je uspeo da im pobegne, ali su ga stigli kod SC „11. april“, kada je zbog klizavog kolovoza Markov auto marke BMW sleteo s puta i prevrnuo se, a Marko uspeo da pobegne u pravcu policije.

3

MIŠKOVIĆ NAGOVARAO ŠLJUKU DA OBAVEZNO DOĐE U „DELTU“

Izvor: Prisluškivani razgovori

Šljukić je ostvario kontakt sa Markom Miškovićem. Tom prilikom komentarisali su proslavu rođendana Zorana Bašanovića, vlasnika estradne kuće „Best rekord“, inače Šljukićevog kuma, koja je bila organizovana u „Taš klubu“ i kojoj su prisustvovali. Mišković, koji je ranije otišao, interesovao se kako je bilo nakon njegovog odlaska, da bi se na kraju dogovorili da ponovo dođu na isto mesto narednog četvrtka. Šljukić je takođe pozvao Miškovića da ga poseti kako bi mu pokazao novu kuću, posebno deo koji je namenjen treniranju, sportsku salu veličine 22 sa 15 metara, saunu, terene za košarku, fudbal, kao i bazen. Mišković je preneo Šljukiću da će to sigurno učiniti uskoro.

Nakon toga, njihov kontakt se odnosio na popravku u sudaru oštećenog Šljukićevog novog automobila fijat punto, kog je kupio majci posredstvom Miškovića i na izvestan kredit, čiju poslednju ratu Šljukić treba da uplati ovih dana kako bi ispoštovao njihov dogovor. Mišković je, naime, sugerisao da automobil obavezno doveze u servis „Delta“, pošto je još pod garancijom, a da što se tiče uplate poslednje rate ne mora da žuri, na šta Šljukić nije hteo da pristane, već je rekao da će uplatu izvršiti kako je i obećao, pošto je Mišković prema njemu ispao korektan.

4

ŠLJUKIĆ NA ZLATIBORU UZIMAO REKET ĐORIĆU

Izvor: Službena beleška

Podaci se odnose na sve intenzivnije reketiranje pojedinih vlasnika lokala i radnji na Zlatiboru od Šljukić Sredoja. Na Zlatiboru je pre dvadesetak dana boravio Sredoje Šljukić zvani Šljuka. S njim su bili i njegovi telohranitelji, bez kojih ne izlazi iz hotelske sobe. Prilikom ovog boravka Šljukić je ponovo ispoljio krajnje bahate i nemoralne oblike ponašanja, što je izazvalo osudu meštana i turista.

U kafe-bar „Srpski bek“ (vlasnik bio bivši fudbaler, poznati fudbalski trener i funkcioner Milovan Đorić, prim. aut.), koji se nalazi u tržnom centru na Zlatiboru, Šljukić je došao usred dana sa svoja dva momka i od njegovih vlasnika zahtevao da mu na ime reketa odmah spreme i daju 6.000 maraka. Vlasnici kafića iz straha od fizičkog maltretiranja i eventualnog demoliranja lokala su za veoma kratko vreme spremili traženi novac i dali Šljukiću. Ni u jednom momentu nije se stekao utisak da Šljukić neće kroz nekoliko dana i nedelja ponovo doći po reket.

5

ŽENA OTKRILA GDE JE SAKRIO ORUŽJE

Izvor: Službena beleška

Prema našim operativno raspoloživim saznanjima, bračni odnosi supružnika Šljukić su bitno narušeni, što je imalo za posledicu raskid bračne zajednice jer je u toku brakorazvodna parnica. U međusobnim odnosima Ivana ga optužuje da je kriminalac i da joj je poznato da je u nedozvoljenom posedu vatrenog oružja, kao i da joj je poznato kod koga i gde skriva isto. Prema našim neproverenim saznanjima Sredoje nema oružje u legalnom posedu. Međutim, prema sopstvenim tvrdnjama, poseduje preko 20 komada raznog oružja.

6

KALINIĆ I LUKOVIĆ PUCALI PRI BRZINI OD 200 NA SAT

Izvor: Iskazi pripadnika „zemunskog klana“

Čuo je da je Bagzi pričao da je vozio 200 kilometara na sat dok su jurili Šljuku, a da su Kalinić i Luković pucali pri toj brzini, napominjući da nije postojala nikakva španska kragna, o kojoj su pisali novinari, već da je u samoj akciji ubistva učestvovalo samo jedno vozilo. Automatske puške kojima je ubijen Šljukić su isečene od Pović Zorana iz Zemuna i najverovatnije zakopane u blizini njegove kuće.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *