EKSKLUZIVNO: Šariću drug iz detinjstva na sudu u oči rekao: Darko, ti si bio GLAVNI ZA ŠVERC KOKAINA!

Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi ulazi u završnicu, a trojica svedoka saradnika prethodno su četvrti put ponovila iste optužbe, saznaje „Blic”. Tako je najvažniji od njih, Nebojša Joksović, u lice svom prijatelju iz detinjstva – Darku Šariću rekao da je „bio glavni organizator krijumčarenja kokaina”!

Šef nako-kartela nije ni ovog puta Joksoviću, koji je ponovo svedočio početkom jula, postavio nijedno pitanje u vezi sa kokainom. Joksović je izazvao burnu reakciju odbrane kada je kao pripadnike kartela označio Darka Tošića i Nikolu Dimitrijevića, koji su se predali posle više godina, a on ih je prvi put video u sudnici. Pokazujući ka njima Joksović je rekao da ih prepoznaje i da su oni učestvovali u transportu kokaina u Argentini.

Svedočenjе svedoka saradnika bilo je iza zatvorenih vrata, ali kako “Blic” saznaje, ovo prepoznavanje je izazvalo burne reakcije branioca i optuženih, koji očito to nisu očekivali.

Dok јe Joksović bio u sudnici pušteni su tonski zapisi presretnutih razgovora između njega i Šarića i drugih pripadnika narko-kartela. Joksović je prepoznao sve učesnike razgovora, ali je i objašnjavao šifrovanu komunikaciju koju je grupa koristila. Detaljno je svedočio kako su i kada koristili šifre i koja je šta značila u dogovorima za transport kokaina i izbegavanje policije.

Šarić nije imao nijedno pitanje u vezi s tim, ali je pokušavao Joksovića da ispituje u vezi s njegovom ličnom imovinom tvrdeći da mu je pozajmio novac. Joksović nije nasedao na provokacije i uz osmeh je odgovarao, pa je Šarić u priču upleo politiku navodeći da mu je navodno svedok saradnik savetovao da spominje političare.

Šarić: Da li si mi tada savetovao da budem svedok saradnik kao ti i da pričam protiv Mila Đukanovića, Stanka Subotića i njegovog brata?

Joksović: Ti znaš više o tome, ti si bio saradnik državne bezbednosti Crne Gore.

Joksović ne samo da je optužio Šarića za šverc kokaina, nego i za kasnije napade na njega i njegovu porodicu od kada je odlučio da svedoči. Radovan Joksović, bliski rođak svedoka saradnika, ubijen je 3. jula 2012, kada je u Beogradu eksplodirala bomba postavljena pod njegov auto, a povređen je Predrag R. Pre toga je pretučen rođeni brat Joksovića.

Joksovićeva štamparija u Žarkovu je dva puta napadnuta. U maju 2011. ispaljena su tri projektila iz “zolje”, a avgusta 2015. bačena je bomba. Juna 2012. bačena je bomba na Joksovićev kafić “La principessa” u Žarkovu.

Joksović je od tri svedoka saradnika najviše znao o poslovioma klana i direktno je komunicirao sa Šarićem. On je na početku otkio istražiteljima tri velike isporuke kokaina iz Južne Amerike, koje nisu bile obuhvaćena dotadašnjom istragom u “Balkanskom ratniku”.

Svedoci saradnici Draško Vuković i Radan Adamović takođe su u poslednjem svedočenju ostali pri svojim ranijim iskazima u kojima su rekli da je glavni organizator klana bio Šarić.

– Šarić je bio nesporni vođa i svi smo ga zvali Drug – svedočio je Vuković. Adamović je rekao da je naređenja dobijao od drugooptuženog Gorana Sokovića, koji je u bekstvu, ali da su to bili nalozi Šarića. Svedočio je i da je Šarić izdao naređenje da se spali kuća jednog advokata u Crnoj Gori koji mu se zamerio, što je i učinjeno. I ovi svedoci su detaljno svedočili o transportu kokaina. Vuković je naveo i da je bio glavni degustator koji je ocenjivao kvalitet droge.

Posle osam godina postupka ovo suđenje drugi put ulazi u završnu fazu, a Šarićeva odbrana je pokušala čestim izostancima – 22 puta zaredom da još više produži postupak da bi onda tražila da se on brani sa slobode zbog trajanja suđenja. U Italiji, Urugvaju i Sloveniji postupci protiv ovog klana davno su okončani osuđujućim presudama, a u Srbiji se očekuje da će nova prvostepena presuda biti do kraja godine.

Odbrana je prosledila nedavno pojedinim medijima navodno pismo Nebojše Joksovića upućeno Šariću. Međutim, reč je o pismu koje je u bitnim detaljima izmenjeno i koje je svedok saradnik ocenio kao falsifikovano. Joksović je sudu predao svoje originalno posmo upućeno Šariću iz kojeg proizilazi da je ono pismo koje je bilo dostavljeno javnosti izmenjeno na način koji je odgovarao Šariću, tako da su izostavljeni inkriminišući delovi.

Ključni dokazi protiv Darka Šarića i ostalih optuženih su, osim iskaza tri svedoka saradnika, i priznanja još devet pripadnika grupe koje su sa tužilaštvom postigli sporazum.

Oni su za kazne od kojih su neke i 12 godina zatvora priznali da su bili deo kriminalne grupe koju je predvodio Šarić. Njihova priznanja su deo dokaza. Osim toga tu je brojna presretnuta komunikacija pripadnika grupe – od internet prepiske do telefonskih poziva i poruka. Koristili su šifre koje su svedoci saradnici razotkrili, na primer Šarića su zvali Drug, ali je važan dokaz i zaplenjena knjiga šifara. Izgledalo je da će postupak biti okončan efikasno. Međutim, od predaje Šarića 2014. počinju da se dešavaju čudne stvari. Prvo su 2014. smenjeni svi iz MUP i BIA koji su učestvovali u istrazi, kao i istražni sudija. Kasnije su smenjena dvojca sudija iz tročlanog veća koje je Šariću izreklo poništenu osuđujuću presudu glasajući dva prema jedan.

Postupak protiv Šarića za pranje 22 miliona evra još nije blizu kraju. U tom postupku je Nikola Dimitrijević priznao krivicu za pranje Šarićevih para za kaznu od godinu dana. Dimitrijević je šurak Branka Lazarevića, šefa kabineta tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića. Pokrenut je postupak i protiv Lazarevića za odavanje tajni Šariću, pre svega kada je propala akcija hapšenja iz aprila 2009. Međutim, u ovom postupku na snazi je nesvakidašnja naknadna sudska odluka da se ne mogu koristiti presretnuti razgovori, jer su oni odobreni za istragu droge i pranja novca. Protiv Šarića je vođen i postupak za falsifikovanje dokumenata, ali je on zastareo.

Prilikom predaje Šarića saopšteno je da se on krio pre toga u Južnoj Americi i da je doleteo preko Crne Gore, gde mu je omogućeno da se vidi sa porodicom. Međutim, sam Šarić je to doveo u pitanje.

– Probudim se, upalim televizor i vidim da je uhapšen Sretko Kalinić – rekao je Šarić kada se pojavio na sudu. Vest o hapšenju Kalinića juna 2010. emitovana je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH. Područje Južne Amerike satelitski program nijednog nacionalnog emitera ne pokriva.

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *