EVO KO JE KAMBERI – POSLANIK IZ „UJEDINJENE DOLINE SDA“!

Šaip Kamberi, šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina -SDA Sandžaka, juče je osuo žestoku paljbu po Aleksandru Vučiću i celokupnoj srpskoj vlasti. On je ocenio da ovakav parlament, kakav Srbija ima danas, nije mogao napraviti ni Slobodan Milošević, ali je Vučiću i Dačiću, prema njegovim rečima, to pošlo za rukom.

-U Srbiji cveta ksenofobija, smatra Kamberi, a od Ane Brnabić očekuje da poseti navodna mesta masovnih grobnica Albanaca u Srbiji i tako pokaže kolektivnu solidarnost i osudi ratne zločine. Vučića je pozvao da otvori pogone na jugu Srbije. Iako se po svemu sudeći trudio da tokom svog izlaganja u srpskom parlamentu pokaže da jednako brine o građanima srpske i albanske nacionalnosti sa juga Srbije, istina je sasvim drugačija!

Dok je bio na mestu gradonačelnika Bujanovca, grada na jugu Srbije gde žive Srbi, Albanci i Romi, Kamberi nije krio svoju privrženost radikalnim albanskim strujama. Tako je u junu prošle godine posetio Prištinu gde je zajedno sa Ramušem Haradinajem proslavljao ’’dan oslobođenja’’, odnosno 10. jun kada su se srpske snage povukle sa Kosmeta. Dalje, redovno odaje počast poginulim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe koji su stradali u sukobima sa državnim snagama bezbednosti, posebno ubijenom komandantu UČPMB Ridvanu Ćazimiju Lešiju.

O pokojnom teroristi Lešiju, kao što se da očekivati, Kamberi ima samo reči hvale:

-Ubistvo komandanta neće moći da ubije slobodu i budućnost novih generacija. Komandant i njegovo delo živeće zauvek”, napisao je Kamberi svojevremno na fejsbuku povodom godišnjice smrti Lešija. Tom prilikom je posetio I spomenik Lešiju koji se nalazi na brdu Guri Gat iznad Velikog Trnovca u opštini Bujanovac.

Leši je bio jedan od komandanata terorističke UČPM, borio se na strani Hrvata I Bošnjaka u borbama na području Hrvatske I BiH, a tokom rata na Kosmetu bio je pod komandom Adema Jašarija. Povodom obeležavanja albanskog nacionalnog praznika Dana zastave, 28.novembra, pre dve godine, Kamberi je položio cveće na grob komandanta Lešija. Na taj način mu je odao počast, ali I poslao jasnu poruku na koji način vidi suživot Srba I Albanaca na jugu Srbije.

Nije na odmet podsetiti da je Kamberi među prvima pozdravio oslobođenje Ramuša Haradinaja od strane francuskog suda pre tri godine I to kao prvi čovek Bujanovca. Kamberi se vise puta zvanično sastajao sa Aljbinom Kurtijem, liderom radikalnog albanskog pokreta ‘’Samoopredeljenje’’, a pre dve godine su se složili da se treba poštovati referendum iz 1992.godine na kome su se Albanci sa juga Srbije izjasnili da žele autonomiju ovih opština sa mogućnošću pripajanja Kosovu.

M.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *