DRAGOLjUB Mićunović, Zagorka Golubović i Ljubomir Madžar su neki od kandidata za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti koji su eliminisani iz izborne trke. Odeljenje društvenih nauka, kako „Novosti“ nezvanično saznaju, odlučilo je da na izbornu skupštinu ide pet od ukupno 30 kandidata o kojima su se izjašnjavali – sociolog Slobodan Antonić, demograf Mirjana Rašević, Milena Dragićević Šešić, kojoj je uža naučna oblast menadžment u kulturi i teorija medija, filozof Alpar Lošonc i ekonomista Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

Antonića i Lošonca predložili su članovi Odeljenja, a ostala tri kandidata koja idu dalje, predložili su fakulteti i instituti. Sednica na kojoj su odlučivali održana je u utorak, a osim članova, o podršci su odlučivale i kolege pridružene iz srodnih odeljenja SANU.

– Za dopisne članove predloženo je 30 kandidata, od čega je 25 predloga stiglo izvan Akademije, troje je predložilo Odeljenje društvenih nauka, a dva kandidata su stigla na predlog ogranaka SANU u Novom Sadu i Nišu – potvrđeno je „Novostima“ u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. – Dalje je prošlo pet kandidata za dopisne članove, kao i jedan kandidat za redovnog člana.

Dopisni, koji je podržan za izbor u zvanje akademika je prof. dr Aleksandar Kostić.
Ispred vrata SANU, bar u naredne četiri godine, osim Mićunovića, Zagorke Golubović i Madžara, ostaće i politikolog Dragan Simeunović, profesor etike Jovan Babić, ekonomista Miomir Jakšić, filozof Ilija Marić, ekonomista Rajko Bukvić, etnolog Bojan Jovanović… Akademici iz Niša predložili su sociologa Dragana Žunića, a njihove kolege iz Novog Sada psihologa Snežanu Smederevac.

Dragoljub Mićunović,foto N.Skenderija

O kandidatima su, osim članova odeljenja, glasali i akademici iz srodnih odeljenja, a među njima i akademik Vasilije Krestić. Iako neki od odabranih kandidata na izbornu skupštinu, koja će biti u novembru, ide sa podrškom odeljenja (dobili više od 50 odsto glasova), a neki bez podrške (za njih glasalo više od 30 odsto članova) akademik Krestić kaže da je teško proceniti ko ima najveće šanse za izbor.

– To je uvek neizvesno i biće odlučeno na samoj skupštini – kaže Krestić. – Voleo bih da se odeljenje uveća, da budu izabrani novi članovi.

Na pitanje da li je zadovoljan predloženim naučnicima, Krestić kaže da je „moglo biti bolje, u svakom pogledu, i broja i izbora kandidata“.

Predstojeći izbori najvažniji su upravo za odeljenje Društvenih nauka, kome, ako brojčano ne ojača, preti gašenje. Trenutno, odeljenje broji pet redovnih i jednog dopisnog člana, dok neka odeljenja imaju i po 25 članova.

Slobodan Antonić,foto Medija centar

SVA IMENA DO JUNA

ODELjENjA SANU moraju da izaberu svoje kandidate do kraja maja, posle čega zaseda i o njima se izjašnjava Predsedništvo SANU. Izborna skupština, na kojoj učestvuju svi redovni i dopisni članovi, zakazana je za 8. novembar.