FANTASTIČNA VEST IZ RUSIJE: Ruska vakcina će se proizvoditi i u Torlaku?

Putin i vakcica

Institut “Torlak” sposoban je da proizvodi rusku vakcinu protiv korone. Kako za Srpski telegraf dr Ana Gligić (85), jedan od najuglednijih srpskih virusologa, naš institut ima svu potrebnu tehnologiju za pravljenje ove vakcine, o kojoj ovih dana priča ceo svet. Rusi su, podsetimo, najavili da će vakcinu proizvoditi u nekoliko zemalja.

– Početkom godine bila sam u poseti “Torlaku” i moram priznati da sam bila prijatno iznenađena. Opremljeni su najsavremenijom tehnologijom, nove prostorije u koje je preseljenja laboratorija su adekvatne i ne ukrštaju se, što je izuzetno važno zbog bezbednosti. Na čelu tima je imunolog, što znači da imaju vrlo kvalifikovan kadar – ističe dr Ana Gligić, koja ima najviše reference Svetske zdravstvene organizacije.

– Ruska vakcina napravljena je od umrtvljenog adenovirusa, s kojim svi dolazimo u kontakt. On je iskorišćen kao nosač za koronu kako bi se izbeglo kombinovanje među virusima, što znači da je vakcina potpuno bezbedna za ljude.

Ona stimuliše organizam za stvaranje antitela, a kako su u pitanju mrtvi virusi, mogu se pojaviti manje reakcije, kao što je jednodnevna temperatura, i ništa više od toga.

alt="Ana Gligić virolog sa naočarima"
Ana Gligić, printscreen You tube

* Koja je mana ove vakcine?

– Mana je što ne daje dugotrajni imunitet, već samo privremenu zaštitu, koja može trajati od šest meseci do dve godine uz, verovatno, obaveznu revakcinaciju. Ruski naučnici su, po mom mišljenju, iskoristili ranija istraživanja oko virusa SARS i zato su uspeli tako brzo da naprave vakcinu protiv korone.

Pošto su koristili umrtvljene viruse koji ne mogu da se reprodukuju niti da izazovu probleme u organizmu onoga koji je vakcinu primio, Rusi nisu imali potrebe ni za opsežnijim testiranjem.

U ovom trenutku cilj je bio napraviti bezbednu vakcinu koja bi zaustavila pandemiju, a Rusi će najverovatnije nastaviti sa istraživanjima.

Da li je moguće napraviti vakcinu koja bi štitila organizam od korone duži vremenski period?

– Rusi imaju vrhunske naučnike i verujem da su sposobni da naprave vakcinu na klasičan način. Ovakva vakcina se pravi tako što se virus korone oslabi u laboratoriji, ali ostaje živ i podstiče imunosistem na odgovor. Ovako dobijena atenuisana živa vakcina od samog koronavirusa daje doživotni imunitet.

Ali za ovakvu vakcinu predviđene su rigorozne kontrole jer se nikad ne zna da li će virus, bez obzira što je oslabljen, oživeti u u nekom organizmu i dati bolest. Zato se ovakva vakcina mora testirati na širem sloju ljudi, pri čemu se uzimaju u obzir svi parametri – od starosne dobi do zdravstvenog stanja čoveka. Zbog svega toga istraživanja za ovakvu vrstu vakcine traju između dve i pet godina.

Izvor: Republika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *