Folksvagen preuzima od Fijata fabriku u Kragujevcu?

Nemačka kompanija Folksvagen, planira da u Istočnoj Evropi izgradi fabriku za proizvodnju više automobilskih modela.

Iako Upravni odbor te kompanije još nije doneo konačnu odluku, srpski mediji uveliko pišu da će se fabrika graditi u Šumadiji.

U trci da dovedu jednog od najvećih automobilskih giganata su i druge zemlje istočne Evrope, a Bugarska se pominje kao najveći protivkandidat Srbiji. Kolike su šanse da Foklsvagen otvori svoj pogon u našoj zemlji, istražuje Prva TV.

Posle objavljivanja ove informacije u srpskim medijima, otvorilo se niz pitanja:

Imamo li mi dovoljno stručnih kadrova za rad u jednoj takvoj fabrici? Da li je to najveća i najvažnija investicija o kojoj predsednik Vučić govori poslednjih dana? Nudimo li bolje uslove od Bugara i koliko bi ta investicija značila za domaću privredu.

Govori se o 300.000 automobila godišnje, a investicija je „teška“ 1,4 milijarde evra. U kom gradu bi se otvorila fabrika za 5.000 radnika?

Nezvanično, nemački gigant bi otvorio novu fabriku u Šumadiji. Međutim, još uvek se ne tačno mesto gde će se fabrika graditi. Spekuliše se da će Folksvagen preuzeti Fijatova postrojenja u Kragujevcu. Proizvodnja u prva dva meseca je smanjena. Sve manja potražnja na evropskom tržištu za Fiat 500L, a za prva dva meseca proizvedeno je 7.000 automobila, što je trećina od uobičajene dvomesečne proizvodnje. Prošle nedelje je prekinuta proizvodnja i biće nastavljena 5. marta. Dalja sudbina je neizvesna.

Ulazak Folksvagena bi bio izvodljiv jer ne bi morali da grade potpuno nova postrojenja. Eventualno renoviranje i dogradnja dodatnih potrebnih pogona.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *