(FOTO) SKANDAL: Nekadašnja urednica RTS-a se slikala kako pokazuje znak albanskog DVOGLAVOG ORLA!

Negativnu konotaciju simbol dvoglavog orla dobija poslednjih decenija, kada ovaj “znak raspoznavanja” uzimaju pobornici ideje o tzv. „Velikoj Albaniji“

Vera Ranković, nekadašnji dopisnik i urednik RTS-a, a sadašnji umetnik objavila je na svom Fejsbuk profilu fotografiju na kojoj drži ruke postavljene u znak dvoglavog orla, simbola Velike Albanije, u znak podrške vlasniku pekare Roma koji se zbog radnika koji je pokazivao ovaj znak usred Beograda našao na meti protivnika ideje Velike Albanije.

– Ovo je moj odgovor fašistima iz Borče. Pozivam sve vas koji ste zgroženi onim što se dogodilo našem sugrađaninu da to izrazite na ovaj način – napisala je ona na Fejsbuku uz fotografiju koju je okačila.

Među komentarima je bilo onih koji hvale njen gest.
– Poštovana Vera Ranković, izazvali ste mi ovim gestom toliko jake emocije da ne mogu, a ne reći da Vam se s divljenjem klanjam.

– Bravoooo Vera!

Ipak, mnogo je više bilo negativnih komentara ljudi koji su šokirani ovom vrstom podrške.

– Da li ti ženo znaš šta pokazuješ?

– Žao mi te je.

– Da si iole pismena znala bi šta je fašizam..a šta nacizam. I ko je fašista, a ko nacista, a i verovatno bi znala šta radiš da imaš malo pameti u glavi.

– Jesam zgrožena dešavanjima u Borči, ali ne mogu to da izrazim na ovaj način. Poštujem sve, ali na svoj način. To očekujem i zauzvrat.

– Interesantno je videti da među Srbima ima ipak Autošovinista koji brane velikoalbanski fašizam.

– Poslao bih vas u Đakovicu da morališete… Sram vas bilo!

– Zašto ne odeš na Kosovo i podigneš tri prsta u centru Prištine?

– Žalosno je kada slaviš one koji tvoj narod ubijaju, kolju, pale, proteruju, siluju i šta već.

– Idi pitaj one koji su proterani šta misle o tom znaku.

– Stvarno mi te je žao.

Zanimljivo je da je Vera, koja se zalaže za toleranciju prema drugim narodima, prokomentarisla da je ovo dobar način da se pročisti lista Facebook prijatelja, odnosno svih onih koji ne misle kao ona.

Ovako ukrštene ruke simbolizuju crnog dvoglavog orla i inicijalno su bile znak države Albanije jer se ova ptica nalazi na njihovom grbu i zastavi.

Negativnu konotaciju međutim, simbol crnog dvoglavog orla dobija poslednjih decenija, kada ovaj “znak raspoznavanja” uzimaju pobornici ideje o tzv. “Velikoj Albaniji”.

Izvor: espreso.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *