GDE STE DONATORI, SADA KAD JE TEŠKO: Prvi pčelari

Друштвено одговорне компаније, где сте

Док кинеске фирме најавиљују директну помоћ Србији и нашем здравству, држави су се на располагање међу првима ставили – пчелари

Аутор: Ивана Албуновић – Јелица Антељпетак,

(Фото А. Васиљевић)

Упоредо са ширењем вируса корона шири се и мрежа донатора који желе финансијски да помогну да се свет што брже реши ове глобалне пошасти. Успешне компаније и богати појединци милионским износима помажу болнице, финансирају набавку лекова, маски, опреме, тестова…

„Епл” је најавио да ће донирати 15 милиона долара за лечење оболелих. Роман Абрамович, власник Челсија, дао је хотел на располагање радницима у здравству. Породица Ањели, наследници чувеног оснивача „Фијата”, донирала је 10 милиона евра италијанској цивилној заштити.

И док су чак и кинеске компаније најавиле директну помоћ Србији и нашем здравству, држави су се на располагање међу првима ставили – српски пчелари. Они су пре неколико дана позвали све произвођаче да до 25. марта донирају најмање по килограм меда. Очекује се да ће тако бити прикупљено око осам тона, у вредности од око 55.000 евра, намењених најстаријим грађанима.

Јуче је уследила је и прва конкретна домаћа финасијска помоћ приватне компаније директно уплаћена српском здравственом систему и грађанима. МК група Миодрага Костића Институту „Торлак” донирала је 6.000.000 динара за набавку неопходних средстава за дијагностику ковида 19 и упутила помоћ у прехрамбеним производима у вредности од 4.000.000 динара. Друштвено одговорне фирме, велики произвођачи и успешни појединци привредници, спортисти, ово би могли да схвате као позив да што пре на сличан начин помогну држави у борби за јавно здравље. Част изузецима, засад звучних имена компанија са листе „сто највећих у Србији” нема на листи донатора.

Позивајући пчеларе да одвоје само килограм меда за најугроженије, њихово кровно удружење подсетило их је да држава Србија из буџета, од пореза грађана, сваке године за пчеларство издвоји седам милиона евра. Можда би и други могли да се подсете колико је директно из буџета издвајано за отварање нових радних места или побољшање пословне климе.

И Асоцијација слободних и независних синдиката Србије апеловала је на владу да отвари посебан рачун за донације. Како су рекли, ово је прави тренутак да „они који имају поделе са онима који немају”, најављујући да ће међу првима одвојити новац и уплатити на овај рачун.

Они који имају у свету увелико помажу својим државама које се налазе пред огромним изазовима и проблемом сузбијања ширења вируса корона. Силвио Берлускони je, рецимо, своју помоћ наменио Ломбардији, како би било опремљено нових 400 соба интензивне неге.

И многи други помажу на различите начине. Међу последњима се огласила румунска тенисерка Симона Халеп, која је одлучила да донира медицинску опрему болницама у својој домовини.

– Јако смо захвални због храбрости наших медицинских радника у овим тешким временима. Посвећена сам томе да помогнем својој држави и одлучила сам да донирам медицинску опрему. Чувајте се и чувајте друге – изјавила је Халепова у видеу који је поставила на друштвеним мрежама, подстичући и друге да крену њеним примером.

Оснивач „Алибабе”, кинески милијардер Џек Ма вероватно је до сада један од највећих појединачних донатора. Само за проналажење вакцине против вируса корона дао је 14,4 милиона долара, док је у време највеће кризе у покрајини Хубеј и граду Вухану његов фонд инвестирао 144 милиона долара за куповину медицинског материјала. Како се епидемија ширила ван Кине, и његове активности су се преселиле ван граница те земље. Непрекидно донира заштитне маске и тестове за вирус корона. Првих пола милиона маски стигло је у белгијски Лијеж на аеродром који је главно европско седиште за испоруку пошиљки „Алибабе”. Послао је и два милиона маски за грађане Европе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *