GDE ZAVRŠAVA PRLJAV NOVAC: Albanska mafija u Srbiji oprala milijardu i po evra!

Albanska mafija je samo u poslednjih deset godina oprala više od 1,5 milijardi evra na crnom tržištu nekretnina u Srbiji, tvrde sagovornici Kurira!

Tako je, ocenjuju oni, postala možda i najveći igrač u razrađenoj šemi pranja para stečenih u kriminalu, o čemu je Kurir juče pisao. Takođe, ističu i da

Albanci za taj posao u našoj državi imaju svoje ljude.

Bivši direktor beogradske policije Marko Nicović otkriva da čak i Evropol ima podatke kako ta šema funkcioniše i kako se mafijaške, odnosno prljave pare peru preko takozvanih srpskih biznismena. On kaže da su upravo ovi poslovi albanske mafije bili jedna od tema na nedavnom Svetskom kongresu šefova policije u Orlandu.

– Procenjuje se da su albanski mafijaši u poslednjih deset godina uložili više od 1,5 milijardi evra kupujući građevinska zemljišta, gradeći zgrade i kupujući nekretnine po Srbiji. Na godišnjem nivou na ovaj način se kod nas opere između 80 i 100 miliona evra. U tim transakcijama se, po pravilu, nikad ne pojavljuje Albanac, već se to radi preko nekog, recimo, Petra Petrovića iz Minhena, koji za određeni procenat služi kao fasada. Posebno su im na meti bili jug i jugoistok Srbije, Vranje, Niš, Pirot, Zaječar, Surdulica… – objašnjava Nicović. Napominje da albanski narko-klanovi isti šablon koriste i za osvajanje nekretnina u jadranskoj regiji Hrvatske i Crne Gore, kao i u BiH.

I kriminolog Dušan Davidović upozorava da je ulaganje u nekretnine ubedljivo najzastupljeniji način pranja para u Srbiji.

– Istraživanja su pokazala da su mafijaši kroz gradnju i promet nekretninama najčešće dolazili do svog cilja, a to je da ozakone svoj prljav novac. Naravno da Srbija nije jedina zemlja u kojoj se tako peru pare. Imali smo primer Crne Gore pre desetak godina kada su utrine i goli kamen plaćani stotinama hiljada dolara. Šta mislite ko je kupovao srpske kuće po Kosovu? Ranije su to kupovali albanski gastarbajteri, a poslednjih godina to radi njihova mafija koja je druga po snazi u Americi i Evropi – navodi Davidović.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *