Gojković: Nadam se da će novi Ombudsman da štiti građane

Predsednica parlamenta Maja Gojković kaže da se iskreno nada da se novi Zaštitnik građana, kad bude izabran, neće baviti politikom, već onim za šta je izabran, a to je zaštita građana.

Gojković je rekla da se nada da se on neće baviti podelom građana na podobne i nepododne, „kako je to radio Saša Janković u poslednje četiri godine“, te dodala da je nezadovoljna radom i v.d. ombudsmana Miloša Jankovića koji, primećuje, „nije reagovao na linč kom je izložen predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

Podseća da je za sutra zakazana vanredna sednica na čijem je dnevnom redu izbor članova odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana i članova Fislkalnog saveta.

Komentarišući umrlicu za Aleksandra Vučića, koja se pojavila na društvenim mrežama, Gojković je rekla da se sa ovakvim stvarima ne treba šaliti, te da kreatore treba kazniti.

„To su opasni i bolesni umovi. Šokirana sam da v.d Zaštitnik građana i visokih apanaža ne reaguje. Ako je ugrožen život predsednika države onda moramo svi da reagujemo ne da kalkulišemo“, rekla je Gojković za Pink TV.

Do sada su, primetila je, reagovali samo članovi SNS i ministar Aleksandar Vulin, a takvim se činom, dodala je, ponižava ne samo predsednik već i cela Srbija, budući da je više od 50 odsto građana svoje poverenje ukazalo Vučiću.

„Pojedine, kao na primer list Kurir, niko ne sme da kritikuje. Oni mogu da ne plaćaju porez jer su protivnici SNS. Kada bi moglo da se porez ne plaća, Al Kapone bi bio na slobodi. Jer plaćanje poreza je svetinja, a onaj ko se ogreši o zakon mora i da odgovara“, poručila je Gojković.

Predsednica parlamenta je ocenila kao značajnu posetu predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džanga Deđianga, navodeći da je potpisan Memorandum o saradnji dva parlamenta, a da jedan od ciljeva Memoranduma jeste implementacija dogovorenog u političkoj i ekonomskoj sferi.

Skupština sutra o izboru Zaštitnika građana

Skupština Srbije počeće sutra novu vanrednu sednicu sa tri tačke dnevnog reda, među kojima su predlog o izboru Zorana Pašalića za Zaštitnika građana, kao i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i članova Fiskalnog saveta.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je prošle nedelje predložio parlamentu da po hitnom postupku za novog ombudsmana izabere Pašalića, predsednika Prekršajnog apelacionog suda.

Na dnevnom redu vanredne sednice, koju je predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala na zahtev 157 poslanika, biće i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa lista koje su podneli ovlašćeni predlagači: predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Socijalno-ekonomski savet i zajedno Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Predsednik Republike je za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložio docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića, Vrhovni kasacioni sud Slobodana Gazivodu, sudiju vrhovnog suda u penziji, Državna revizorska institucija predložila je docenta Ekonomskog fakulteta u Nišu Jelenu Stanković, Socijalno-ekonomski savet predložio je Ivana Kovačevića, a UNS i NUNS Živojina Rakočevića.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i Predlog odluke o izboru članova Fiskalnog saveta, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: predsednika Republike, ministra finansija i guvernera Narodne banke Srbije.

Predsednik Republike je predložio izbor Pavla Petrovića za predsednika Fiskalnog saveta, koji i sada obavlja tu funkciju, dok su ministar finansija i guverner NBS za članove Fiskalnog saveta predložili Nikolu Altiparkova i Vladimira Vučkovića, dosadašnje članove tog tela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *