GOREĆE ZEMLJA I DANJU I NOĆU: Za vikend 42 stepena!

Oprez! Ovaj nesnosno vruć tropski talas za vikend će imati svoj najjači intezitet, kada će temeperature probiti 40. podeok na temperaturnoj skali! Do tada neće biti ništa bolje, kuvaćemo se kao u rerni na 35 do 40 stepeni Celszijusovih, i to u celoj Srbiji.

Beograd će, naravno, imati i tropske noći te nije zgoreg da probamo pametno da izbegnemo posledice tih vremenskih nepogoda. Hitna pomoć još nema povećan obim posla, dok meteorolozi najavljuju osveženje tek iduće srede ili četvrtka. Ovo je, podsetimo, četvrti tropski talas nad Srbijom i preti da obori sve rekorde, otkako se mere temeraure na ovim prostorima.

Potvrđujući to, Đorđe Đurić, meteorolog, navodi za “Alo!” da će već od danas svuda u Srbiji biti temperature od 35 stepeni.

– Uglavnom će se kretati od 36 do 40. Za vikend se lokalno očekuje do 42 stepena! Zabrinjavajuće je što će noći u Beogradu biti tropske jer se žive u termometru neće spuštati ispod 25 stepeni. U unutrašnjosti Srbije noći će biti prijatnije. Uz sve to, velika je opasnost od šumskih požara, kojih već ima oko Valjeva i Kladova. Takođe, pazite se UV zračenja jer je visok. Zanimljivo je što je najveći dnevni temepraturni skok između osam i devet časova ujutru, kada se mere vrednosti od 30 stepeni – navodi on i dodaje da zahlađenje stiže sredinom sledeće nedelje.

– Ukoliko izlazite, napolju boravite do 15 minuta. Za duže je neophodna zaštite – šešir, odgovarajuća odeća, naočara za sunce.

Potpuno neočekivano za uslove u kojima preživljavamo, u Hitnoj pomoći negirali da im je povećan obim posla.

Dr Nada Macura, portparolka te ustanove, navodi da je očeikav broj poziva za jučerašnji dan bio oko 150, što je normalno za Beograd.

– Radi se normalno i kontinuirano. Nismo imali nijedan smrtni ishod zbog sunčanice ili toplotnog udara, ali kolapse da. Ipak, velike su vrućine. Jako je bitno da se građani snađu kada primete da je nekom pozlilo. Neka pozovu našu ekipu, a prethodno osobu koja je u nesvesti da prebace u hladovinu, raskomote i poliju hladnom vodom. Ako je moguće neka joj podignu noge pod uglom od 45 stepeni. Ona će brzo doći k sebi, a naša ekipa na lice mesta – navela je juče dr Macura.

Prema njenim rečima, ovaj tropski talas potrajaće još nedelju dana i najviše će ga osetiti pacijenti koji boluju od visokog krvnog pritiska.

– Na ovoj toploti šire se krvni sudovi i dovode do prirodnog pada krvnog pritiska. Građani koji su naučili da redovno piju svoju terapiju i to rade po inerciji, ne mereći pritisak, mogli bi na vrućini da se osećaju loše zbog pada pritiska i šećera – navodi dr Macura.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *