GOTOV JE: Stigla optužnica protiv Tačija!

Organizacija veterana OVK saopštila je da je i danas neko dostavio nove dosijee za koje pretpostavljaju da su iz Specijalnog suda, a tzv. potpredsednik te organizacije Nasim Haradinaj kaže da su među dosijeima i predlozi optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljia.

Tzv. predsednik udruženja veterana OVK Hisni Gucati rekao je da se u pristiglim dokumentima pominju razna imena, za koja, kako kaže, nije ovlašćen da ih spominje.

Ipak, tzv. potpredsednik Nasim Haradinaj potvrdio je da se u dosijeima nalaze predlozi optužnica za bivše lidere takozvane OVK.

To su predlozi optužnice za Hašima Tačija, Azema Silju, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija. Takođe se pominje i Džavit Haljiti, ali i veliki broj mesta na (tzv.) Kosovu – rekao je Haradinaj.
On je dodao da je nepoznata osoba, koja je danas ponovo dostavila tajne dosijee ostavila poruku da će naredni put doneti i Ce-De sa dokumentima.

Inače, u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti, Hašim Tači se dovodi u vezu sa organizovanim kriminalom i ratnim zločinima.

Navodi se da je Tači bio vođa moćne grupe unutar OVK – takozvane Dreničke grupe – i da je imao veze sa organizovanim kriminalnim grupama i obaveštajnim službama u Albaniji.

Agencije koje se bore protiv krijumčarenja droge iz najmanje pet zemalja, u poverljivim izveštajima tokom više od deset godina, navode da su Hašim Tači i drugi članovi Dreničke grupe kroz nasilje kontrolisali trgovinu heroinom i drugim narkoticima – navodi se u izveštaju.
Martijeva istraga otkrila je navodne zločine protiv Srba, Roma, drugih manjina i Albanaca koji su bili politički protivnici OVK. Izveštaj takođe navodi da su na severu Albanije postojali tajni zatvori u kojima su neki Srbi i Albanci bili tretirani neljudski i na kraju „nestali“.

Nalazi koji su najviše odjeknuli u javnosti Srbije ukazali su na postojanje tajne klinike u Albaniji – ozloglašene „žute kuće“ – gde su zarobljenicima vađeni organi koji su prodavani u inostranstvu.

Specijalno tužilaštvo navelo je u saopštenju iz 2015. godine da se Tači i Veselji sumnjiče za skoro 100 ubistava, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, ali nije objavilo više detalja.

Izvor: Nacionalist

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *