GOTOVO JE: Albanija rekla Kosovu – NE! Upravo zadat najveći udarac KOSOVSKOJ NEZAVISNOSTI!

Predsednik Albanije Ilir Meta, istakao je da „Albanija ne može biti deo dijaloga između Kosova i Srbije“, prenosi Telegrafi.com.

U intervjuu za RTV21, šef države se osvrnuo i na saradnju između dve zemlje, istakavši da dijalog između Kosova i Srbije treba da se završi na najbolji način za obe zemlje, ali i za čitav region, jer kako on smatra, to je ključno pitanje koje može ubrzati ili usporiti sve procese Evropeizacije.

Njegov stav je da je odnos između Albanije i Srbije, veoma važan, podsetivši na njegovu saradnju kao premijera, sa bivšim premijerom Đinđićem ranih 2000-ih.

On naglašava da je Albanija među prvim zemljama koja je priznala i koja poštuje nezavisnost Kosova i njenih institucija, ali da je dijalog sa Srbijom tema za kosovske institucije.

“Albanija ne može da bude deo dijaloga između Kosova i Srbije, jer svaka intervencija Albanije u ovom dijalogu ili u određenim temama ovog dijaloga praktično predstavlja kršenje nezavisnosti i legitimiteta.”, istakao je Meta.

Šef države zaključuje da je uloga Albanije da doprinese podsticanju kosovskih institucija i političkih faktora, da blisko sarađuju kako bi se postigao konsenzus o ključnim temama i najprihvatljivijim rešenjima koja bi učinila mogućim sporazum i finalizaciju dijaloga i međusobno priznavanje.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *