Grenel za nekoliko dana stiže u Srbiju!

Predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da za koji dan očekuje važnu posetu Beogradu koja se tiče Kosova i Metohije.

On nije želeo da otkriva o kom stranom zvaničniku je reč, ali naš list iz diplomatskih izvora saznaje da se radi upravo o specijalnom izaslaniku Donalda Trampa za razgovore Beograda i Prištine.


Kako objašnjava naš sagovornik, odlično obavešteni zapadni diplomata, iako je dolazak Grenela i ranije bio planiran, ali bez navođenja tačnog datuma, ubrzala ga je nemačka mina kojom je onemogućen razgovor u Beloj kući, zakazan za 27. jun. On ovde dolazi po dogovoru s Trampom i preneće i njegovu poruku Vučiću.

Objavljivanje optužnice protiv Hašima Tačija, iza čega stoji direktno Angela Merkel, jeste otkazalo susret predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, ali je i nateralo Grenela da ubaci u petu brzinu. Ovaj njegov potez, dolazak u Srbiju, direktan je kontraodgovor nemačkom – navodi ovaj diplomata.

Prema saznanjima našeg lista, Grenel, čovek od najvećeg Trampovog poverenja, odlučan je da kao dominantan nametne svoj ekonomski pristup kosovskom problemu, za razliku od EU, koja politička pitanja vidi kao primarna. Iz onoga što se zasad može čuti, njegov dolazak biće zvanično objavljen do kraja sedmice (najverovatnije će, kako to inače čini, to saopštiti na Tviteru), a onda će biti saopštena i agenda.

  • Jasno je da su političke teme nezaobilazne, međutim, Grenel očigledno voli da se kreće po čvršćem, ne klizavom, terenu i zato će nastaviti sa konkretnim ekonomskim inicijativama – poručuje naš sagovornik diplomata.
  • Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *