GUBLJENJE NEVINOSTI: Ovo svaka devojka treba da zna pre nego što stupi u odnos

Ako ste vi i vaša simpatija već puno puta pričali o tome i osećate se spremno, postoji nekoliko stvari koje bi devojke trebalo da znaju pre nego što stupe u odnos.

Dobro razmisli

Pre svega, stavi na vagu sve argumente za i protiv tvog prvog puta jer jednom kad to učiniš nema više povratka. Ako je on dobar i veruješ mu, to mogu biti argumenti za, no ponekad to nije dovoljno da učiniš taj veliki korak. Razmisli je li on prava osoba s kojom to želiš učiniti jer ćeš se ovog sećati ceo svoj život. Uostalom, ako imaš 15 ili 16 godina, gde žuriš? Dobro se upoznajte pre toga i informišite o svim mogućim posledicama seksualnih aktivnosti.

Razgovaraj s dečkom

Za ovaj korak između tebe i tvog dragog treba da postoji jako dobra komunikacija, jer ako ne možete da pričate o svojim nadama, očekivanjima ili strahovima, kako ćete učiniti nešto toliko bitno? Uostalom, ako pokreneš ovu temu videćeš šta tvoj dečko želi ili očekuje od tebe.

Upoznaj se sa rizicima

Informiši se o svim rizicima, jer, bolje je sprečiti nego lečiti. Bilo bi vrlo neugodno da postaneš seksualno aktivna, a da nisi svesna rizika od trudunoće, polno prenosivih bolesti i infekcija. Zato bi bilo dobro posavetovati se sa nekim starijim, ponajbolje lekarom.

Poseti lekara

Ako još nisi bila kod ginekologa, sad je najbolje vreme da odeš! On će najbolje moći da ti kaže sve o odgovarajućoj zaštiti, mogućim rizicima i šta treba da očekuješ bez „bapskih priča“. Uostalom, tako ćeš se rešiti svih nedoumica i nervoze pre prvog puta.

Zaštita je sve!

Kondomi, pilule, kreme, pene, dijafragma… Sigurno ti se vrti u glavi od tih izraza. Istina je, postoji puno kontraceptivnih metoda, čak i neke prirodne. No, ti si premlada za većinu njih, a neke čak nisu toliko ni pouzdane. Zato je najbolje posavetovati se s lekarom. Ako se toga plašiš, jednostavno kupi kondome. To je jedna od najpouzdanijih metoda, a ujedno štiti i od trudnoće i od polno prenosivih bolesti. Sigurno si čula i priče o tome kako momci „ne vole kondome“ i slične gluposti. Ako se i tvoj duri pri spomenu zaštite, ne smeš mu popustiti. Seksom bez zaštite izlažeš se velikom riziku čije ćeš posledice snositi samo ti.

Možeš reći „ne“

Sa dečkom treba da spavaš jedino ako ti i samo ti to želiš, a ne zato jer te on, drugarica ili njegovi drugari nagovaraju na to. To treba da bude samo tvoja odluka koju si donela zato što ga voliš i što mu veruješ, a ne zato da udovoljiš njemu ili društvu. Proceni dobro jesi li spremna ili ne. Ako je pažljiv i nežan i uzima u obzir tvoja osećanja i želje onda ti može olakšati to iskustvo. Ako nisi sigurna u to, imaš pravo da kažeš „ne“ jer prvi seks može biti neugodno i bolno iskustvo, a svakako ne želiš da ga pamtiš po tome.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *