HAG PRODUŽIO ROK: Tri meseca za žalbu na doživotnu Ratku Mladiću

Haški Tribunal produžio je za tri meseca rok za podnošenje žalbi na prvostepenu presudu, kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Prvobitno je rok trebalo da bude danas, odnosno 30 dana od izricanja prvostepene presude, ali u odluci, koju je potpisao sudije Tedor Meron, navodi se da bi žalbe odbrane i tužilaštva u ovom slučaju trebalo da budu podnete u roku od 120 dana od izricanja prvostepene presude, odnosno najkasnije do 22. marta 2018.

Rok za podnošenje žalbe sud je produžio na zahtev Mladićeve odbrane, a tužilaštvo je zatražilo isti rok za žalbu ukoliko se on odobri odbrani.

Odbrana Mladića tražila je 18. decembra od žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu da joj rok za žalbu na presudu produži sa 30 za još 150 dana od izricanja presude a tužilaštvo je navelo da, u slučaju da se odobri produženje roka, to bi trebalo da se odnosi i na tužilaštvo kako bi se uskladio žalbeni proces u svim njegovim fazama.

„Na taj način bi se izbegla situacija u kojoj jedna stranka mora istovremeno da priprema podneske koji se odnose na razlicite faze slučaja“, zaključilo je tužilaštvo.

Sud je međutim odlukom od 21. decembra odlučio da rok za žalbu bude 120 dana od izricanja presude.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Haški tribunal osudio je 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca…

Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *