Hajduk Veljkova naredba stara više od 200 godina

Istorijska ekskluziva: Naredba Hajduk Veljka, stara više od 200 godina

Zvali su ga srpski Ahil i Robin Hud sa Homolja. Odlikovan je ruskim ordenom za hrabrost, a pre više od dva veka Hajduk Veljko Petrović borio se za slobodu Srbije. Proteklih dana otkriveno je javnosti do sada nepoznato njegovo pismo. Istoričari ga smatraju ekskluzivom.

Veruje se da je ovo potpis komandanta negotinske krajine Hajduk Veljka i njegov pečat. Pismo je staro više od 200 godina. U Muzej knjige i putovanja stiglo je zahvaljujući jednom kolekcionaru.

Pripremila Jelena Petrović

„Ovo su istorijske ekskluzive, jer ta dokumenta su maltene nepostojeća i retki su muzeji i arhive koje poseduju takve primerke. Pismo se nalazilo u biblioteci Ljubomira Nenadovića, a Ljubomir Nenadović je baš na poleđini napisao i belešku da se radi o pismu ‘ajduk Veljka“, ističe Viktor Lazić iz Muzeja knjige i putovanja.

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen ili je ovo rukopis glavnog pisara tog vremena, Vuka Karadžića.

„Kada znamo za činjenicu da su posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine ustanici svoju arhivu buradima prebacivali preko Save, kako piše prota Mateja Nenadović, svako pismo koje je pronađeno iz ovog perioda je vrlo važno“, objašnjava dr Radomir Popović iz Istorijskog instituta.

„Pokazalo se da je u stvari u pitanju bila naredba kojom se stanovništvo navedenih mesta obavezuje da daje novčanu pomoć u namirnicama takozvani bir ustanicima, i to je ukratko sadržaj ovog pisma“, kaže dr Isidora Bjelaković, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Pismo bi, zajedno sa primercima srpskih kubura i turskih sablji, uskoro moglo da se nađe na izložbi retkih stvari iz Prvog srpskog ustanka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *