HAOS U SOBRANJU! Talat Džaferi će pokušati da otme ’ključeve’  parlamenta!


U makedonskom parlamentu danas bi lako mogle da se ponove krvave scene od prošlog četvrtka, jer je Talat Džaferi, osokoljen podrškom SAD i EU najavio preuzimanje „ključeva“ Sobranja od legalnog predsednika Trajka Veljanovskog, piše portal Telegraf.mk!

 

To što je Džaferi na funkciju predsednika skupštine izabran suprotno svim pravilima i mimo makedonskog ustava i zakona, Vašingtonu i Briselu ni malo ne smeta. Hojt Brajan Ji je tokom posete Skoplju izjavio da je taj postupak bio legalan i transparentan, tako da Džaferi sada traži „svoje“.

Makedonski portal navodi da je Džaferi najavio da će danas sesti u fotelju Trajka Veljanovskog „u skladu sa pravilima“.

Autor: Tanjug

Ovakva Džaferijeva najava lako bi mogla da dovede do porasta tenzija u i onako ustalasanoj Makedoniji uz mogućnost ponavljanja incidenata sličnih onom od prošlog četvrtka, kada su demonstranti upali u Sobranje.

Džaferi, takođe, najavljuje da će odmah po preuzimanju funkcije obavestiti predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da je u Sobranju formirana nova parlamentarna većina, nakon čega očekuje od šefa države da Zoranu Zaevu dodeli mandat za sastav nove Vlade.

I ovaj potez je protivustavan, je tim pravnim aktom predviđeno da predsednik Makedonije obavesti predsedavajućeg parlamenta da je nekome dodelio mandat posle čega je ovaj u obavezi da zakaže sednicu za izbor nove vlade.

Podsetimo, Džaferi je sinoć u intervjuu HRT zapretio Ivanovu da ima samo 10 dana da dodeli mandat Zaevu:

– Ако predsednik Ivanov ne bude parlamentarnoj većini dao mandat za formiranje vlade on će napraviti krivično delo. On mora to da uradi jer Ustav i zakoni ne poznaju takvo nepostupanje – rekao je Džaferi za Hrvatsku radio-televiziju.

Autor: Izvor: Telegraf.mk/, Foto: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *