Haradinaj ide u Hag!

Daut Haradinaj ide u Hag! Kako „Alo!” saznaje, brat Ramuša Haradinaja trebalo bi da bude najzvučnije ime koje će se naći pred međunarodnim Specijalnim sudom za ratne zločine koje su počinili nekadašnji pripadnici OVK na KiM u periodu od 1998. do kraja 2000. godine.

Nažalost, na optužnicama za počinjene ratne zločine u pomenutom periodu neće se naći njegov brat Ramuš, koji je nedavno oslobođen i od strane francuskog suda u Kolmaru, ali ni mnogi drugi visoko rangirani pripadnici terorističke OVK, koji se sada nalaze na uticajnim političkim funkcijama u Prištini.

– Specijalni sud bi u junu trebalo da krene s prvim optužnicima, ali zbog mogućnosti vanrednih izbora, postoji velika mogućnost da to bude tek u julu ili avgustu, a najzvučnije ime koje će se naći na spisku je Daut Haradinaj, i to ne zbog zločina koje je počinio nad Srbima, već nad Albancima – otkriva naš izvor s Kosmeta.

Podsećanja radi, Daut Haradinaj se „našao na radaru” zbog počinjenih zločina još pre 15 godina, kada se pominjalo da će završiti u Tribunalu, ali od toga na kraju nije bilo ništa.

Naime, on je rukovodio grupom terorista koja je tokom 1999. godine na području Peći kidnapovala, mučila i ubila više albanskih civila, a sada su u istrazi koje su vodili istražioci Specijalnog suda isplivali novi dokazi protiv Dauta, pre svega u vezi sa zastrašivanjem i organizovanjem ubistava političkih protivnika, među kojima su bili neki od najbližih savetnika Ibrahima Rugove.

Ne treba zaboraviti ni slučaj Suada Ksoraja, glavnog operatera satelitskih veza OVK za vreme rata 1999, koji je nestao u junu te godine, a njegovo ugljenisano telo je pronađeno tek početkom avgusta. Njegova porodica je za njegov nestanak i ubistvo krivila braću Haradinaj.

– U korist Dauta Haradinaja ne ide ni to što ga SAD dovode u vezi sa Al Kaidom i drugim terorističkim organizacijama i što su ga stavile na crnu listu još 2001. godine. Sada, istraga protiv Dauta se pre svega bazirala na zločinima koje je počinio nad Albancima, civilima i političkim protivnicima, pre svega iz redove partije Ibrahima Rugove, jer je procenjeno da bi javnost na Kosovu lakše podnela činjenicu da mu se sudi zbog zverstva nad Albancima nego nad Srbima – navodi naš izvor.

Daut Haradinaj je tokom razmene vatre s srpskim snagama bio ranjen, zbog čega je i dobio nadimak Cufi (Obogaljen ili Ćopo), a na crnom spisku SAD zbog saradnje s teroristima, pre svega Al Kaidom, nalazi se još od 2001. godine. Trenutno obavlja funkciju poslanika u kosovskom parlamentu.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *